4232

Смяната на времето води до множество проблеми, ето как да се справим...

Ние трябва като хора и организми да се съобразяваме с време, което е изкуствено наложено 

Ако сметките за ток скочат, много от нас ще опитат да пестят. А пестенето на електроенергия е основната причина, заради която преди век е въведено лятното часово време.

Този уикенд ще трябва да преместим стрелките на часовника с час напред.

"Сънят ни е даден от природата, защото по този начин можем да извършваме мозъчна дейност - да учим и да работим по-добре", отбеляза пред Bulgaria ON Air психологът Детелина Стаменова.

У нас смяната на часовото време на зимно и лятно е съгласно с постановление №94 от 13 март 1997 г. на Министерския съвет. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март - към лятно.

"Ние трябва като хора и организми да се съобразяваме с време, което е изкуствено наложено през държавните системи. Заради това трябва бъдем внимателни, нежни и състрадателни към собствените си организми, като облекчим удара от ненужната промяна на времето",

допълни Стаменова.

Според експерта преходът от зимно към лятно часово време създава много проблеми на човека от недоспиване до депресии. А за да се съвземем от промяната психически, е необходимо повече от месец.

"Вредите са най-вече върху циркадните ритми, те са свързани с процесите ни на заспиване - от това колко изпадаме в дълбок сън, който ни кара да почиваме. Енергията ни, когато не сме спали, е по-ниска и прибягваме към повече приемане на калории, други може да са по-раздразнителни. Заради зимните месеци, където има повече тъмнина, количеството на Витамин D при повечето хора е намаляло, което води до по-голям депресивитет",

подчерта Детелина Стаменова, цитира novini.bg.

Експертът съветва: "Когато дойде неделя, да не се опитвате да ставате в новото време. Преходът да бъде по-плавен".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?