Следят шофьорските изпити с камери и GPS

Анонимни листовки и устройства, които ще записват провеждането на изпитите за шофьорска книжка - това са част от законовите промени, които Министерството на транспорта предлага за да спре корупцията в бранша. Това съобщи ресорният министър Александър Цветков, като според него, ако бъдат одобрени от парламента промените ще влязат в сила още от началото на идната година.

Още от януари листовките на изпита по теория ще станат анонимни и в залите за изпит реда ще пазят квестори, съобщи министър Цветков. По думите му, за да се пресече корупцията и купуването на шофьорски книжки, трябва да се прекъсне връзката между курсанта, инструктора и изпитващия. За целта промените в Закона за движение по пътищата ще включват забрана инструкторите да са членове на изпитната комисия. Отпада и изискването изпитващият да има петгодишен стаж като инструктор. Служителят на ДАИ, който провежда практическия изпит, вече ще седи на задната седалка на автомобила, а не отпред до кандидат-шофьора. Както в залите, така и в автомобилите ще бъдат вградени камери и GPS устройства, които ще записват изпита.

Според Цветков оборудването на една кола ще струва между 500 и 600 лева. Най-късно до средата на следващата година пък изпитът по теория - познатите листовки, ще се осъществява на компютър чрез специален софтуер. В момента теоретичният изпит включва 60 въпроса, при който се допускат само пет грешки, за да бъде издържан успешно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
maimyn

maimyn

28.10.2009 | 08:21

tova sa tapi glezotii i pri vseki slu4ai pak 6te ima korupciq

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?