71

След взривната вълна автоматът пречупи ръката ми! 20 г. от Кървавата Коледа - атентата в Кербала СНИМКИ

По повод трагичната годишнина днес пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм в Карлово ще присъстват министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

 

Днес се навършват 20 години от "Кървавата Коледа" - атентата, при който загинаха петима български военни в иракския град Кербала.

На 27-ми декември 2003-та година база „Индия“ е атакувана от камион-цистерна. Той пробива загражденията и се взривява.

Загиват петимата наши военни: майор Георги Качорин и старши лейтенант Николай Саръев, както и офицерските кандидати Иван  Инджов, Антон Петров и Свилен Киров.

Атаката започва в 11:45 ч. местно време, когато камион-цистерна навлиза в периметъра на база „Индия“. От охранителните вишки започва стрелба по камиона.

Сградата е подложена на масиран автоматичен обстрел и стрелба с РПГ и минохвъргачки. Малко по-късно е намерено ИВУ по маршрут на ВИП ескорта. Снайперистите докладват за наличие на огромен брой артилерийски снаряди във вътрешността на цистерната, които се виждат през липсващия ѝ капак. Последвалият взрив най-вероятно е активиран дистанционно.

Минути след атаката срещу българската база атентатори самоубийци нападат също логистичната база в града, както и местно полицейско управление с коли-бомби.

При атаките загиват освен нашите военни загиват още 2 тайландски войници, 7 иракски полицаи и 5 цивилни, а между ранените са 9 военнослужещи от Ирак, както и над 160 полицаи и цивилни.

Скрийншот/You Tube/bTV

"Аз бях в коридора. Взривната вълна първо ме тласна навътре, а след това ме върна обратно. Поне така го усетих. Нещо като засмукване се получи. Автоматът пречупи ръката ми на две. Една осколка попадна в областта на дясното ми око и го унищожи. И имах множество разкъсвания в областта на стомаха, тъй като бях прекалено близо до камиона бомба. Гръклянът ми беше прерязан от сънна до сънна артерия. Табелката с името и кръвната ми група беше в хранопровода. Извадих я, за да продължа да дишам." Това си спомня от мига на кървавата атака Стефан Драганов, който е бил редник от базата "Кило" и е бил случайно в "Индия" в деня на нападението.

Драганов оцеля след дълго лечение във военната болница в Ландщул. По думите му в такива ситуации никой не е застрахован, дори и най-добрият. 

На 30 декември 2003 г. в България е обявен национален траур в памет на загиналите български войници.

След трагедията българският контингент изоставя тази база и се премества в база „Кило“ (буква „K“). По-късно контингентът е преместен от Кербала в Дивания, откъдето се завръща в България през декември 2005 г.

Анализите за инцидента са оповестени едва през 2014-а година и констатират слабости в комуникацията с командването от Полша, не дотам високата сигурност на базата и недостатъчната разузнавателна информация за терористичните групировки по онова време. 

В операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак, само в периода 2003-2005 година, България губи 13 военнослужещи.

По повод годишнината днес в Карлово и Русе ще се състоят възпоменателни церемонии, за да се почете паметта на загиналите военнослужещи. 

На церемонията пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм в Карлово ще присъстват министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.  Венци и цветя ще поднесат военнослужещи от 61-ва механизирана бригада.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
хахъ

хахъ

27.12.2023 | 13:41

На военна мисия си! Защо се оплакваш?

Отговори
0 0
Патриот

Патриот

27.12.2023 | 11:46

Долу ЕС и НАТО и краварите донесли само беди на България с продажните български чорбаджии евроатлантици еничари краварски подлоги

Отговори
7 5
Урод

Урод

27.12.2023 | 12:27

Тези на който се кланяш и лижеш яйцата и отзад само щастие ни докараха като избиха интелигенцията и истинските патриоти и поставиха на власт необразовани криминални престъпници наследник на който си може би и ти псевдо патриоте.

Отговори
2 2
хахъ

хахъ

27.12.2023 | 13:43

За това ли днешната интелигенция е натикана в ъгъла на Кенефа?

Отговори
3 0
хахъ

хахъ

27.12.2023 | 13:44

И освен Мракобесие и Беззаконие не се вижда нищо Друго!

Отговори
0 0
хахъ

хахъ

27.12.2023 | 13:44

Дрискач!

Отговори
0 0
Дидо

Дидо

27.12.2023 | 11:42

Млади момчета загинали за краварските либерастки ценности . Бог да прости войничетата български .

Отговори
6 3
хахъ

хахъ

27.12.2023 | 13:45

Жалко! Жертва на Гъзолизците!

Отговори
1 0
aaaa

aaaa

27.12.2023 | 11:34

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Отговори
1 2
Катил

Катил

27.12.2023 | 11:24

Докато ги има тези дето командват Тагаренко, докато се опитват да "налагат" "своята си демокрация" само в техен интерес - дотогава ще има войни, в които ще плащат с живота си невинните, без право на глас хора.

Отговори
10 5

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?