4020

След въвеждане на еврото: Заплати и пенсии ще се преизчислят в полза на хората

От социална гледна точка няма да има никакво сътресение при доходи и пенсии при въвеждане на еврото, заяви социалният министър Иванка Шалапатова в предаването „Неделя 150“ на БНР.

Тя отбеляза, че при влизане в еврозоната кредитите и депозитите ще се преизчислят автоматично, докато доходите, социалните пенсии, по  думите ѝ, ще се преизчислят в полза на хората. Преминаването към еврото няма да бъде толкова болезнено, не очакваме сътресения в покупателната способност, каза министър Шалапатова.

Тя подчерта, че общата европейска валута има и предимства, удобства, защото не се налага да се преизчисляват цените. Това би било добра стъпка, за да има устойчиво развитие, смята Шалапатова.

Важно е да се каже, че вместо да се поддават на фалшиви новини, хората трябва да използват адекватни източници на информация, посочи тя. Според Шалапатова няма повод за притеснение във връзка с приемането на еврото, защото финансовото състояние на страната е добро, дългът спрямо БВП е 22%, много по-нисък от допустимия в Евросъюза, курсът на лева е стабилен, той е фиксиран, остава да бъдат изпълнени критериите за ценова стабилност. Ние предприемаме мерки за намаляване на инфлацията и за информиране на населението, добави Иванка Шалапатова.

По думите ѝ т.нар швейцарско правило за увеличение на пенсиите, докато е заложено в закона, ще се прилага. Важно е пенсиите да станат свързани с осигурителния принос, правилото донякъде отразява адекватността на размера, обясни социалният министър. В България пенсионната система създава усещане, че не е устойчива, че размерът на пенсиите не е адекватен, коментира Шалапатова. Ще предложим на парламента законодателни промени, започваме анализ, така че решенията, които ще бъдат взети вследствие на анализа, да гарантират по-адекватна пенсионна система, посочи тя. Засега не се планира увеличаване на осигурителната вноска за пенсиониране. Все още не било ясно с колко процента ще бъде увеличено възнаграждението на социалните работници на терен.

На въпрос дали ще остане министър на труда и социалната политика след ротацията, Иванка Шалапатова отговори, че до момента не е получавала сигнали от Николай Денков и Мария Габриел, че ще има промяна в нейната позиция. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Пенсионер

Пенсионер

11.02.2024 | 17:02

Сега купувам хляба по 2 лева. А някой, който не ме е питал дали пенсията ми е пораснала два пъти иска даго купувам по 2 евро.

Отговори
1 0
някой пита ли дали искаме

някой пита ли дали искаме

11.02.2024 | 16:28

ЕВРЕЙГЕЙВРОТО?!!!

Отговори
5 0
И нека пак попитам

И нека пак попитам

11.02.2024 | 15:02

Таз чиииииифутска мисирка Що страни далеч преди нас приети в Еврогъзестия съюз па даже и у Шенгеня Ич не се напъват да улезнат у Еврогъзестата еврозона Давам пример Унгария Чехия Полша Ще добавя и Англия като пример Тя една от основателите на Еврогъзестия съюз живя във него и го напусна без да посегне на своя та лира Ще добавя и нашата съседка Румъния в която темата евро е табу Що бе мисирки чииииифутски искате да затриете Българския ЛЕВ и от там и валутния ни суверинитет И изобщо суверинитета на България Глави чиииииифутски яко ще се търкалят по територията на Милата ни Родина България за тази наглост и предателство Българина не е чак такъв християнин че да прощава на предателите си

Отговори
7 1
МУН

МУН

11.02.2024 | 14:10

След приемането на еврото ние губим окончателно своя държавен суверенитет. Ставаме изцябо подчинени на ЕЦБ и на брюкселските зелки. Колко са умни и далновидни видяхме по докараната двуцифрена инфлация от мерак да се навреди на Русия. Да, ама РФ има растеж 3.6% срещу № на ФЕС. Връщане назад след приемане на еврото няма. Разпадането на ФЕС ще ни присъедини към други страни. Това искат днешните продажници, управлявани от ПосолствотО.

Отговори
10 3
Хм…

Хм…

11.02.2024 | 12:29

Е, ми да. Ако сумата излиза с част от евроцента, ще я закръглят нагоре. А между другото, когато растат всички заплати, растат и всички цени.

Отговори
15 3
Аха,вервайте

Аха,вервайте

11.02.2024 | 12:16

Бизнеса,ще се мине ли???

Отговори
13 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?