1939

След Съвета по сигурността: Петков с план за действие при ескалиране на конфликта с Украйна

Министър-председателят Кирил Петков председателства първото за 2022 година заседание на Съвета по сигурността към МС, който обсъди рисковете и предизвикателствата в контекста на усложнената ситуация със сигурността, която се породи покрай напрежението около границата на Украйна.

Участниците в заседанието представиха на премиера анализ на геополитическата ситуация, както и евентуалните мерки, обсъждани в рамките на НАТО за демонстриране на солидарността на югоизточния му фланг.

Министър-председателят беше категоричен, че всички решения, които правителството ще вземе, ще са съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативни икономически ефекти. Той подчерта, че България е лоялен съюзник в Алианса и единството е най-силният отговор.
Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи развитието на ситуацията и ще подготви план за действие при различни сценарии.

Министър-председателят възложи на министъра на отбраната да внесе за утрешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители след края на заседанието на МС.

На заседанието на Съвета по сигурността присъстваха също и министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на службите за сигурност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
комунист

комунист

26.01.2022 | 09:28

Не мога да си представя ,че в България има толкова много войнолюбци. Предлагам на главнокомандващия да им направи списък начело с Монито Паси и Ленчето Поптодорова и да ги прати веднага на първа линия та да мирясът.

Отговори
0 1
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

26.01.2022 | 12:33

НЕ БЪРКАЙ ВОЙНОЛЮБЦИ С ПАТРИОТИ - ВОЙНОЛЮБЦИТЕ СА В ЛЮБИМАТА ТИ МОСКВА - ТЕ СЕ КАНЯТ ДА НАПАДНАТ УКРАЙНА, НИЕ НИКОГО НЕ НАПАДАМЕ И ЧУЖДА ЗЕМЯ НЕ ИСКАМЕ!

Отговори
1 0
Вижте истината! Световен фашизъм

Вижте истината! Световен фашизъм

25.01.2022 | 22:42

Фалшива война е продължение на фалшивия вирус. Забелязахте ли ДЕФИЦИТА на промишлени стоки освен този на енергия? Както липсват чипове ще липсват и торове на пролет и се задава ДЕФИЦИТ на ХРАНА. Координирани действия на СВЕТОВНИЯТ "елит" срещу ЧОВЕКА! Кинжалът на манипулацията ще се забие В съзнанието на ОПРОСТАЧЕНИЯ с години народ, включая журналистиката и интелигенцията.

Отговори
2 2
SUOMI FINLAND

SUOMI FINLAND

25.01.2022 | 22:06

Финландия повиши военната си готовност заради непредсказуемост на Русия.

Отговори
3 1
Гулям кеф

Гулям кеф

25.01.2022 | 21:01

Планът е повече от ясен Всички ковиядясъли със Зилен сертификат на първа линия на фронта Я съм лесен Я съм все контактен и все у карантина А ония със Зеленото могат да щъкат Ний щъ съ кефим на конфликто по Скай Нюз и Ал Джазира Много е гот Гледал съм го веке

Отговори
2 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?