3906

След приемането ни в Шенген: Колко време ще спестим на летището

 
Какво ще се промени при пътуването ни със самолет от 31 март?

В навечерието на влизането ни във въздушното пространство на Шенген - готово ли е за пътуване в безвизовата зона най-голямото летище у нас? Едно от условията на Виена беше австрийски специалисти да работят на терен с екипите в София. По думите на ръководството на аерогарата подобно нещо не се очаква, тъй като всички изисквания са спазени.

Пристигайки на летище София след 31 март, ще имаме две опции, които започват по един и същ начин. Минаваме през проверка на билета и на багажа по надлежния ред, след което идва същинската промяна. Ако пътуваме за държава в Шенген, единственото, което ще се изисква от нас, е да се придвижим от проверката на багажа към гейта, без паспортен контрол. Ако пък пристигаме от държава членка на Шенген, слизаме от самолета, вземаме си багажа и потегляме накъдето пожелаем. За пътуващите извън Шенген промяна в пътуването няма да има, информира nova.bg.

„Най-голямата новост е разделението на пътниците. Според изискванията хората, пътуващи за или пристигащи от страна членка на Шенген, трябва да са отделени от тези, които идват или заминават за държава, която е извън безвизовата зона”, заяви Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на летище София.

Всички пътувания между държави в Шенгенското пространство ще бъдат лишени от паспортен контрол. „Да приемем, че слизате от самолета чрез въздушен ръкав. Влизате в летището и директно си вземате багажа, нищо повече”, добави Кабайеро.

Влизането във въздушен Шенген пести време на летището. „70% от нашите пътници пътуват между държави, които са членки на Шенген. Влизането в безвизовата зона ще ни спести 20-30 минути чакане”, поясни изпълнителнителният директор на летище София.

По думите на ръководството на летище София след 31 март един самолет с 250 пасажери на борда ще може да премине през паспортния контрол за 20 минути. А за тези, идващи от страна в Шенген, чакане изобщо няма да има.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
комунист

комунист

09.01.2024 | 22:40

На практика не пестиш нищо.Минаваш на излизане без паспортен контрол,отиваш на гейта влизаш в самолета и чакаш да се качат всички.Е може да имаш пет минути повече за кафе.На пристигане също слизаш от самолета и отиваш на багаж и чакаш да го докарат.Пристига целия самолет през това време.Печелиш ако си без багаж.Егати печалбата.

Отговори
8 3
Шенген

Шенген

10.01.2024 | 03:04

не беше създаден за комунисти. Стой си в кочината.

Отговори
4 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?