4020

След повече от 30 години: Проект за 7 млн. лева слага край на безводието в Кръстевич

Десетки жители на най-безводното село в Хисарска община станаха свидетели на първата копка на трасе за полагане на тръбите на главен водопровод в Кръстевич. Той ще свърже новия водоизточник край селото с потребителите. Стартът на проекта бе даден от кмета на Хисаря Ива Вълчева и кмета на Кръстевич Милчо Бойчев, както и от управници на съседните села Беловица и Старосел, където също предстои реконструкция на водопреносната мрежа. Начинанието бе благословено с водосвет от местния свещеник.

След старта на дейностите по проекта жителите на Кръстевич са изпълнени с надежда и удовлетворение, че следващото лято няма да има режим на водата, заяви кметът Милчо Бойчев. Той благодари на кмета на Хисаря Ива Вълчева за това, че един от първите проблеми, с чието решаване се е заела след местните избори, е водоснабдяването на Кръстевич.

Всички сме длъжници на жителите на Кръстевич, заяви на свой ред Ива Вълчева.

"Хората са доволни. Дълги години този проект на документи беше готов, а сега дойде времето за първа копка. През лятото на 2025 г. няма да има режим на водата. Всички посрещаме това с радост, ще ни върви по вода", не скри радостта си кметът на Кръстевич.

Водоснабдяването на селото се решава с пускане в действие на сондаж, изграден в края на 80-те години, и обновяване на водопреносната мрежа. Сондата е с дебит 10 л/сек и ще се ползва през летните месеци, когато местната река Канарата, която досега дава питейна вода на Кръстевич, пресъхва. От десетилетия селото е на воден режим през лятото. И тази година от 24 юни е така. От 6.00 до 10.00 часа вода има в долния край на селото, а от 18.00 до 22.00 часа - в горния.

Освен в Кръстевич ще се обнови водопреносната мрежа и на съседните села Беловица и Старосел.

Първият етап на проекта предвижда частична реконструкция на водопроводната мрежа в тези три села, заяви Ива Вълчева. След това предстои да се реализират още два проекта само на територията на Кръстевич, обясни тя. Надявам се до края на тази година хората да си отдъхнат, разходите им да намалеят и най-важното - да имат питейна вода. Така ще се развие и потенциалът на тези населени места, сподели пред събралите се жители на Кръстевич Ива Вълчева.

По тези проекти ще бъдат инвестирани над 7 млн. лв. за окончателното решаване на проблемите с водоснабдяването в Кръстевич. Другите два - за Старосел и Беловица, са по рамкови споразумения с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За тях Община Хисаря е спечелила финансиране в рамките на инвестиционната програма на правителството.


След приключване на проектите ще бъдат благоустроени улиците, по които ще се полагат два отделни успоредни водопровода - разпределителен от вътрешната водопроводна мрежа и транзитен напорен от новия сондажен кладенец до водоемите на селото.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Недочакъл

Недочакъл

09.07.2024 | 12:50

Аде да видим , имах такава наследствена къща така я продадох недочаках да видя вода в нея какви ли не обещания бях слушал от кметюве и оправници

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?