1553

След потопа в Плевен! Какви са щетите

Сериозни са щетите след разразилата се в сряда вечерта буря в Плевен. Проливният дъжд, придружен с градушка и силен вятър, повали дървета, отнесе улици, наводни помещения, съобщи bTV. Във водния капан попаднаха и много автомобили, стигна се и до евакуация на хора.

По данни на метеоролозите над града са се изсипали 40 литра на квадратен метър за малко повече от половин час. Пострадали са и много обществени сгради, сред тях и домове за деца.

„Дъжд с градушка, вятър и гръмотевици, всичко в едно, като че ли адът беше слязъл тука в Плевен“, разказва Лазар Димитров. Много автомобили закъсаха в потопа, полицаи помагаха на изпадналите в беда хора. Бедстващи са изнасяни на ръце.

„Водата, която се налагаше да преминаваме пеша, да помагаме на хората, които бяха върху автомобилите се качили, тя достигаше на нивото на гърдите ни на места“, казва старши инспектор инспектор Ивайло Диков от плевенската полиция. „Имаше и малки деца, възрастни хора, всичките уплашени, изнесохме ги на място, което беше сухо, без вода“, допълва младши инспектор Борислав Шушутев.

Залят е Домашният социален патронаж. Вместо да готвят, служителите чистят. А 400 нуждаещи се остават без топла храна неясно докога. „Просто не знам какво ще правят нашите потребители, които са инвалиди, нямат близки, на легло лежат, и не знам какво ще ядат“, притеснява се Христина Габрова.

От пожарната са се отзовали на 25 сигнала през изминалата нощ. „Паднали дървета, клони, които бяха натиснали контактната мрежа на тролеите, евакуиране на хора, избутване на автомобили от наводнени участъци“, казва комисар Станислав Атанасов, директор на РСПАБ–Плевен.

Според кмета на Плевен проблем е създала отводнителната система. „Канализацията е стара, компрометирана и амортизирана, не е сменяна от години. Имаме нужда от комисията по бедствия и аварии да ни съдейства, за да не бъде Плевен всеки път като една малка Венеция“, обяви кметът на града д-р Валентин Христов.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?