49

След пороите: "Петрохан" остава затворен, бедствено положение в две нови общини ВИДЕО

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов провери разчистването на прохода "Петрохан", който е затворен след наводненията в събота.

Дейностите по разчистване на републиканския път са в ход, а кога ще бъде пуснато движението все още не е ясно.

"На място сме с екипите на АПИ и фирмите, които поддържат тази област. Основната причина за бедствената ситуация е запушване на водосток - преминаване на малка река, която е подкопала пътя. Дефакто става дума за бедствено-аварийно положение. Пътят в този си вид е неизползваем", категоричен е регионалният министър.

Караджов допълни, че се предприемат всички необходими мерки, за да може пътят да бъде отворен в максимално кратки срокове, може би още в понеделник.

Регионалният министър обаче не се ангажира с точен срок за възстановяването на щетите.

"Като възстановяване, това, което планираме, за да не се затвори изцяло пътят за дълго време - ще изместим самото платно колкото е възможно по-навътре странично в прохода, за да бъде проходим. След това ще започнат укрепителните дейности. Първо обаче трябва да спрем водата, за да не тече върху пътя", обясни Гроздан Караджов.

По-късно днес заедно с кмета на Вършец Иван Лазаров, вицепремиерът ще обиколи обектите, които са засегнати от наводненията.

Частично бедствено положение и в Криводол

Община Криводол обяви частично бедствено положение в село Ракево, където реките Лева и Ботуня са прелели заради поройните дъждове и са наводнили къщи, дворове и селскостопански имоти, съобщиха от общината.

Заповедта за обявяване на бедствено положение в селото е от снощи и важи първоначално за два дни. Причината за издаване на заповедта е, че двете реки, които преминават през Ракево, не могат да се оттичат нормално, прелели са и са довели до наводняване на имотите. Няма данни за пострадали хора.

Горните течения на реките Лева и Ботуня преминават съответно през Враца и Вършец, където през последното денонощие валежите от дъжд бяха над 100 литра на квадратен метър. Река Лева във Враца рязко повиши равнището си, но не излезе от коритото си. Днес в града и околностите не вали, но вчера обилните валежи наводниха улици и подлези, и също бе обявено частично бедствено положение.

Порой отнесе кола и активира свлачища в Руенско

Две села пострадаха в Община Руен заради проливни дъждове. В село Снежа пороят активира 3 свлачища, две от които на общинския път за Заимчево. Движението оттам за автобуси и тежкотоварни автомобили не е препоръчително.

Лека кола е отнесена от придошлата река Казан дере, която минава през село Речица, съобщи кметът Исмаил Осман. Придошлата вълна я е влачила 200 метра надолу по реката. Наложило се е превозното средство да бъде вадено с тежка техника. То е унищожено. Други два автомобила също са пострадали, но след ремонт ще могат да се ползват, уточни Осман. 

Има много материални щети по инфраструктурата на селата, но се радваме, че няма жертви, коментира Осман. Наводнени са и приземните етажи на 2 къщи в Речица.

За овладяването на свлачищата Община Руен ще иска финансиране от държавата.

В пострадалите села няма измервателни уреди, които да отчетат колко дъжд е паднал, но проливната вълна е минала през селата Дропла, Ясеново, Речица и Снежа. Жълт код за обилни валежи е обявен за днес в 17 области в страната, предупреждават синоптиците. Сред тях са Сливен, Бургас и Ямбол. На много места ще има валежи, в отделни райони - интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът е умерен, в източните райони - временно силен от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?