4020

След овчето сирене и бирата се оказа менте

Има съмнения за пестициди, а ароматът й е от есенция

След овчето сирене погват и пивото. Съмнението е, че в него има остатъци от пестицидите, с които се обработват земеделските площи, както и че оригиналният аромат на бирата е плод на есенция.

Притеснителната информация е на базата на десетки сигнали, в които потребители питат как е възможно 2 л бира да струва по-малко от 2 л вода. Това каза пред „Телеграф“ председателят на сдружение „За достъпна и качествена храна“ Андрей Велчев. По думите му средната цена на пивото в пластмасови бутилки е 2.15 лв.

Под прицел ще е най-масовото пиво и ще кажем бира ли е бирата, която пием, каза той. Велчев уточни, че в момента чакат оферти от лаборатории, където ще изпратят проби, и подчерта, че анализът ще бъде платен с дарения на членове на сдружението както се е случило и с овчето сирене.

„Потребителите имат притеснение от информация, разпространена от агромедии, че при самата обработка на земеделските площи с пестициди това може да повлияе върху качествата на ечемика, с който се прави хмелът за бирата“, поясни той и добави, че ще използват европейската практика на конкурентни БАБХ-та, които са работили по подобни случаи. „Ще потърсим университет, който разполага с акредитирана лаборатория. Предполагам, че пак ще е в Германия, те са специалисти“, коментира Велчев.     

Изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова коментира пред „Телеграф“, че има стандарти, свързани с безопасността и качеството на всички съставки, които се влагат в пивото. „Това са малц, може да има царевица или ечемик по рецептура, които са в много малки количества, хмел, пивоварни дрожди и вода“, поясни тя и добави, че в бирата не се добавят консерванти, защото е пастьоризиран продукт. Радомирова каза че очаква резултатите от изследванията, след което отново ще коментира темата, но увери че контролът в предприятията е на ниво. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Винце

Винце

08.10.2023 | 10:29

Ами фалшивите вина-Чичово,Мераклийско и т.н.Кой ще проверява?

Отговори
1 0
Бира

Бира

08.10.2023 | 02:25

Рядко малoумна статия! Хмела се правел от ечемик Освен малц можело да има ечемик -и това го казва уж технолог! Затва заобикалям българската бира отдалеко.

Отговори
1 0
Гого

Гого

01.10.2023 | 06:51

Като сравнявате цената на водата с бирата имайте предвид че цената на водата в България е изключително висока. Производителите на минерални води са си направо мафия..

Отговори
6 0
333

333

30.09.2023 | 21:01

Цялата държава от 30 г е менте

Отговори
13 0
Хахаха

Хахаха

30.09.2023 | 19:50

Ечемикът от който се прави хмел...малоумието и неадекватността на "Марица" нямат край

Отговори
26 1
Лош

Лош

30.09.2023 | 19:40

Хахахаа...А добрютро!Сега иде ред на уискито да се установи че не е уиски и ако не не дай си Боже се окаже че и ракийката е менте държавата ни и живота ни също к'во праим?!

Отговори
18 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?