3906

След огледа: Обявиха причината за падането на хеликоптера край Гърмен

Причината за катастрофата с хеликоптера е загубата на височина. Машината се разби на 1-2 км от Гърмен, в труднодостъпно дере. На пилота не са му достигнали 5 метра, за да оцелее. Това заяви Христо Христов, който е от звеното, разследващо авиационни злополуки, след приключването на огледа в региона.

„Загубата на височина е следствие на почти нулевата видимост заради гъстата мъгла. Пилотът е направил опит да направи обратен завой или да набере височина, но се ударил в бор и машината е паднала. Има вероятност завоят да е бил направен, за да се изкачи над мъглата и да има хоризонтална видимост“, обясни Христов и добави, че на мястото на инцидента са видели само парчета ламарина.

„Времето е било изключително неподходящо за летене“, каза експертът.

 

Вторият оглед започна след 10:00 ч. В него взеха участие най-малко 8 експерти, сред които представители на полиция, прокуратура, авиационни власти. Преди започването на огледа Христов допусна, че разследването на катастрофата може да отнеме една година.

Теренът е силно пресечен, отломките от разбилия се вертолет са разпръснати на 70 метра. Машината се е запалила след удара в дървото.

Тялото на пилота е намерено извън кабинета и все още се намира на мястото на катастрофата.

Катастрофиралият хеликоптер е паднал в дере, което е труднодостъпно, информира БГНЕС.

След излитането от игрището в село Гърмен вертолетът е трябвало бързо да набере височина, за да прелети над връх, който е с височина около 800 метра и се е разбил в подножието му. Най-вероятно причината за инцидента е била падналата мъгла. Хеликоптерът е летял преди това в продължение на 4 дни в района на Петрич и Гърмен. 

Моделът на машината е „Робинзон” и тя е собственост на частна компания, която е подала сигнала за неговото изчезване. Частният вертолет е бил нает от Югозападното държавно предприятие в петък сутринта, за да пръска селскостопански култури.

През последните няколко дни машината е правила именно това в района на Гърмен и Сатовча. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Диди

Диди

23.09.2023 | 23:50

Тази фирма да не е на хора на Мунчо. Всичко което излиза прелича на протокол за дезинформация.

Отговори
1 0
Любопитко

Любопитко

23.09.2023 | 20:22

КОЙ е разрешил полет в такова време? Не вярвам пилота сам да е взел решението. В мирно време да се лети в такова време - това е престъпление и този, който е взел това решение е виновникът за трагедията.

Отговори
5 1
Бабина причина

Бабина причина

23.09.2023 | 19:15

Загубил височина… и паднал. Това и баба ми можеше да ви го каже.

Отговори
4 1
Явно им е коронен номер

Явно им е коронен номер

23.09.2023 | 18:41

Явно, фирмен коронен номер да летят ниско от тази фирма и да се правят на асове

Отговори
3 1
A твоят коронен номер

A твоят коронен номер

23.09.2023 | 19:13

Да се правиш на тъпп гъz.

Отговори
2 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?