3906

След жегата: Удрят ни мощни бури и градушки до часове, каква е най-голямата опасност КАРТИ

Бурите ще носят със себе си и едра градушка и валежи от над 30-50л/кв.м, но тези явления ще са на изолирани райони и то предимно над Западна, СЗ България и Северна Централна България, но гръмотевични бури не са изключени и в района на Тракия

 

Очакваните явления ще са силни ветрове от над 70-120км/час, възможни са и смерчове

 

 

През първи дни на юни месец започва с класическата лятна жега, като причината е мощен пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка.

 

Температурите чувствително ще се повишават и ще надминават  32- 38°С, а в районите на Тракия и Гърция - до 35-36°С. Най-горещи ще са Видин, Монтана, Варна, Плевен, Ловеч, Русе, Пловдив и Сандански, като очакваните температури ще са между 32-36°С, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

 

 

Симулация на очакваните бури на 2 и 3 юни 2024г. Условията ще са благоприятни за развитие на суперклетки и силни шквалови явления. 

Атмосферата през следващите дни ще се задържи неустойчива и още преди обед на изолирани места, при пробиване на задържащия слой в атмосферата, ще се образуват силни бури с голям потенциал, като условията за суперклетки и тежки метеорологични явления засега е най-благопориятен към 3 юни 2024г.

Бурите ще носят със себе си и едра градушка и валежи от над 30-50л/кв.м, но тези явления ще са на изолирани райони и то предимно над Западна, СЗ България и Северна Централна България, но гръмотевични бури не са изключени и в района на Тракия! 

 

 

Очакваните явления ще са едра градушка, силни ветрове от над  70-120км/час ( само по време на буря). Възможни са и смерчове със сила от ф0 до ф1! 

 

 

Бурите ще причинят и материални щети на земеделието и на инфраструктурата. Бъдете предпазливи ако пътувате в Северна България. В късните часове ще се образуват и мезо-конвективни системи. 

 

Прогноза за очакваният потенциал на гръмотевичните бури към 2 и 3 юни 2024. Прогнзоата не е официална и през следващите дни ще претърпи корекции. Защото условията се променят във времето. Целта на тази прогноза е населението да е подокарвано за очакваните бури. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?