3906

След градушките вчера: Пожари, потрошени коли и унищожена реколта СНИМКИ

Поражения има по около 80 процента от насажденията на стопаните. Щети има по овошките, лозята и зеленчуковите насаждения

 

 

Големи щети - от паднали дървета и унищожена реколта до пожари и изпочупени автомобили, е причинила вчерашната буря с градушка в няколко области на страната.

Екипи на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Сливен са оказали техническа помощ при отстраняване на паднали дървета на пътното платно на пътя между с. Чинтулово и с. Гавраилово, паднало дърво върху лек автомобил в сливенския квартал "Дружба", паднало дърво на пътно платно в сливенския квартал "Речица", паднал клон на дърво върху лек автомобил на ул. "Братя Кутеви" в град Сливен, съобщават от полицията в града.

Снимка: БТА

Оказана е помощ на закъсал лек автомобил на път ІІ-53 (Сливен - Ямбол), отводняван е склад на ул. "Стефан Караджа" в град Сливен, добавя БТА.

В 21:03 часа е получен сигнал за пожар в житен блок, намиращ се в землището на град Нова Загора. Произшествието е ликвидирано от един екип на пожарната. Пострадали няма. Спасени са 150 декара посеви, унищожени са 10 декара. По данни на очевидци пожарът е причинен от мълния.

Пострадали са насаждения в землищата на селата Селиминово, Гавраилово, Чинтулово, Мечкарево, Ковачите, Самуилово, Трапоклово. Стопаните ще настояват за огледи на комисии от Областна дирекция "Земеделие" и съставяне на протоколи за пропаднали площи, заяви Коста Петров, председател на Сдружението "Българска праскова" в Сливен, цитиран от БТА.

Според Петров противоградните ракети не са ефективни, защото не стигат до необходимата височина в градоносните облаци. Земеделските производители са се обединили около идеята за използване на противоградно оръдие с електромагнитни импулси, което може да бъде финансирано по държавна програма.

Снимка: БТА

Голяма част от реколтата в поповското село Медовина също е унищожена от градушка. Опасното явление се разрази снощи, разказа за БТА кметът Тодор Борисов. Днес служители на кметството разчистват пораженията от бурята.

Снимка: БТА

По думите на Борисов първоначално и завалял сух град, по-късно е бил примесен с дъжд и бурен вятър. Валежът е продължил около пет минути, а ледените късове са били с размер на бобено зърно. "Поражения има по около 80 процента от насажденията на стопаните. Щети има по овошките, лозята и зеленчуковите насаждения. Въпреки че е малко късно, хората ще се опитат да възстановят посевите", добави той.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?