46

След 10 години пауза: В Братислава се срещнаха премиерите на България и Словакия

България и Словакия имат близки позиции и сходни интереси по много от актуалните въпроси за региона и за Европа, което е предпоставка за още по-тясно сътрудничество между нашите две държави, заяви министър-председателят Кирил Петков по време на срещата му с премиера на Словашката република Едуард Хегер. Такава визита в Братислава на ниво български премиер не е имало от десет години и настоящото посещение на Петков е знак за интереса на България да задълбочи партньорството си със Словашката република. 

В рамките на разговора словашкият премиер приветства твърдата позиция на България относно едностранното прекратяване на доставките на газ от „Газпром“. Петков и Хегер се обединиха около разбирането, че общите действия на ЕС в енергийната сфера са от ключово значение, за да има диверсификация и сигурност. 

Министър-председателят Кирил Петков изтъкна потенциала за сътрудничество между България и Словакия в значими сфери като икономиката и инвестициите. Петков определи като добра основа за по-сериозно взаимодействие близките позиции на двете страни и по европейските въпроси за кохезионната и общата селскостопанска политика. 

На срещата беше обсъдена също темата за борбата с корупцията, която е един от постоянните приоритети на българското правителство. Премиерът Петков изтъкна близките позиции на България и Словакия по отношение на необходимостта от разширяване мандата на европейската прокуратура, така че да бъдат разследвани по-широк кръг престъпления. Според Петков това би било правилна стъпка, която ще е от полза включително за върховенството на закона в България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Нерде Стамбул Нерде Ямбул

Нерде Стамбул Нерде Ямбул

02.06.2022 | 23:37

Да ъмъ Премиерут на Братя славим от 30 години е във Шенген а Народут на наши чифутски братя Български клечи на дълги 30 километрови опашки по границите Със Румънските си и Унгарски братя чифути за толкоз години не седнаха на една маса да се разберат и да олекотят този варварски режим и геноцид над Българите Що ли Ами просто чифутска му работа Нагла

Отговори
0 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?