1939

Слави Трифонов коментира ситуацията в Северна Македония с писмо на Яворов

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира в своя "Фейсбук" профил конфликта с РС Македония, който днес стигна до своя апогей, с думите:

Гледам по телевизията как не допускат българи да отидат в Северна Македония.
С измислени причини за липса на ток, компютри и какво ли още не, български граждани не са допуснати да отидат на паметника на Гоце Делчев.
И кой не ги пуска? Тия, за които е умрял и Гоце Делчев, и още стотици хиляди българи.
И за да не става патетично, ще ви кажа, че аз никога не съм се чувствал специалист по патриотизъм, по Македония. Просто спазвам думите на един велик българин, когото имах честта да познавам - Любен Дилов- баща. Светла му памет.
Та той веднъж ми каза: „Слави, и да се гордееш и да не се гордееш, че си българин, все си си българин, така че по-добре да се гордееш“.
И заради случващото се в Северна Македония, сега ще ви споделя думите, по-точно предсмъртното писмо на един велик български поет, революционер и патриот - Пейо Яворов.
Предсмъртното му писмо изпратено до неговия другар - Тодор Александров:
Драги Тодоре,
Прости ми ти, нека ми простят и всички други, че изменям на Македония. Аз умирам тук.
Ще легна при моята мила Лора.
Целувам те, дълбоко трогнат от грижите, които положи за мене през дни на големи изпитания. Благодаря за тия деветстотин лева помощ от организацията, без които отдавна бих умрял от глад, наместо от куршум, както ми приляга.
Кажи на Македония, когато отидеш там, че нейният син (аз се считам за неин) умря в свободна България, увенчан с една най-мръсна клевета.
И когато тя бъде свободна, нека един другар дойде на гроба ми и каже: “Поздрав от нашата майка мъченица – тя вече е щастлива!”
Предай моите сърдечни поздрави на домашните си!
Горещо стискам ръцете на Христо Матов и Хр. Татарчев и Ал. Протогеров.
Целувам те. Сбогом

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Знамето на Севермак

Знамето на Севермак

05.02.2023 | 01:19

е жълт вентилатор на червен фон. Севермаците от сто и десет години (1912-та) ги учат на омраза към нас и имат подготвени безброй обиди. Ние от своя страна (напълно погрешно след 1945-та) ги имаме за свои и сме обезоръжени. Дебело подчертавам, че ние би следвало да ги обиждаме само като отговор на техните хули. Ако (по-скоро когато) те започнат. В дългите ми контакти със севермаци съм забелязал, че са свикнали да ни удрят, без дори да допуснат, че можем да отвърнем. А как им отговорихме последно? Викахме им „Бугари“, което е абсурдно, защото първо е сръбско и второ превръщаме собственото ни име в обида. Те вече не са българи, а еничари и би следвало това да скандираме: „ЕнИчари, енИчари!“ Мнозинството от севермаците не приема названието Северна Македония, а да не говорим за северномакедонци! По силата на Преспанския договор името на страната е Северна Македония, но на населението – македонци. Този договор обаче е двустранен – Гърция-Севермак и няма сила за нас. А истината е, че с тези промити мозъци и този сърбизиран диалект, те нямат общо с българите от другите части на географската област Македония и са точно севермаци. „СевЕрмаци, севЕрмаци!“ Друга тема, на която севермаците са много чувствителни, е сръбската. Съзнават и са гузни от васалното си положение спрямо сърбите и силно посърбения си западнобългарски диалект, който наричат език. Оттук: СЕвермаци пОсърбаци, хей, хей!“ https://www.youtube.com/shorts/ipl2ZaFnXXg

Отговори
2 1
Как Ми Викат

Как Ми Викат

04.02.2023 | 21:06

Много си прост, желание виждам и ти да управляваш , дано не ти се получи! НЕ СТАВАШ, ЗЛОБНО ЧОВЕЧЕ.

Отговори
18 9
Казах!!!

Казах!!!

04.02.2023 | 21:22

Викат ти ПРОСТИЬОТ!!! И такъв ще си истанеш за винаги!!

Отговори
9 7
Славейче, освен за чалга,за друго

Славейче, освен за чалга,за друго

04.02.2023 | 21:36

НЕ Ставаш.

Отговори
9 8
Шоро

Шоро

04.02.2023 | 23:17

Карикатурчо, с тия плюсчета дето си натискаш, с динамично АйПи си много смешен!

Отговори
3 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?