Славчо Атанасов: Няма да се цепим, без нас са обречени

Делегатите при явно гласуване са контролируеми

 

С викове „Оставка” над 300 делегати от най-силните структури на ВМРО, начело с кмета на Пловдив Славчо Атанасов, напуснаха четвъртия извънреден конгрес на „войводите”. Членовете от 12 области начело с Благоевградска, Пловдивска, Пазарджишка, Ямболска и Врачанска си тръгнаха омерзени от манипулациите и решението изборът на ново ръководство на партията да бъде явен, а не таен. Славчо Атанасов, който беше претендент за лидерския пост, заяви, че Красимир Каракачанов е искал контролируемите от него хора да не си променят решението в последния момент. Той каза, че „самият факт, че се отказа тайно гласуване, е показателен коя страна е права.” Освен това опозицията на сегашния лидер са хванали 19 фалшиви делегати и ще сезират съда за куп други нередности.

Според пловдивските „войводи” на конгреса са останалите 330 делегати, който по-късно преизбрали Красимир Каракачанов за председател. Според тях този избор е не легитимен, защото няма 368 нужни за кворум. От пресцентъра на ВМРО уточниха, че в залата са останали 382 делегати и е имало необходимият кворум Каракачанов да е легитимно преизбран. От тях един е гласувал „против”, шестима са се въздържали, а другите са подкрепили русенлията. Каракачанов обясни, че предложението за тайно гласуване е отхвърлено, тъй като според устава вотът е явен и е било необходимо да се приемат изменения в основния документ на партията. За такава промяна трябвало да гласуват две трети от делегатите, но не е имало необходимите гласове.

Бившия депутат от ВМРО-БНД и председател на благоевградската организация Борис Ячев заяви, че „за съжаление този конгрес ще остави много въпросителни и ние ще сезираме съда и прокуратурата”. Според него трябва да има алтернативен конгрес, който да бъде свикан легитимно. Обстановката в залата не е конструктивна, нарушенията са много - има разминаване между предварителния списък с делегати и реално присъстващите, има делегати с баджове без имена, посочи той. Янчев и Славчо Атанасов посочиха, че повече от 30 делегатите са напуснали още в събота. Те съобщиха, че за първи път от 20 години конгрес на ВМРО не е приел отчета на Контролната-ревизионна комисия. За това са гласували близо 350 делегати, а самите членове на органа са заявили, че не са участвали в съставянето на финансовия отчет.

Бившият депутат от ВМРО-БНД и лидер на „войводите” под тепетата Бойко Ватев заяви, че силата на ВМРО е при напусналите делегати, а при Каракачанов са останали кухите структури. Оказа се, че ВМРО на Каракачанов е проект за лично оцеляване, заяви Ватев. Според него конгресът е с около 100 души фалшиви делегати.

ВМРО няма да се разцепи, заяви Красимир Каракачанов, след като беше преизбран за председател на ВМРО. Някои хора, които мислят, че са несменяеми като заместник-председатели и ще се опитат да създават проблеми, коментира Каракачанов. Когато има двама кандидати за лидер и единият вижда, че ще загуби, трябва губещият или да оттегли кандидатурата си, или да се яви на изборите и да приеме достойно загубата си, каза той. Колегите предпочетоха да не участват в избора и така да прикрият загубата, смята Каракачанов. Според него още при гласуването кой да председателства конгреса е станало ясно какво е съотношението на гласовете. Накрая Каракачанов каза, че това е последният му мандат като председател на партията и идеята му е да влязат млади хора в управлението на ВМРО.

- Г-н Атанасов, защо заедно с повече от 300 делегати напуснахте конгреса на ВМРО?

- Заради личното си оцеляване Красимир Каракачанов разцепи организацията. Ние напуснахме, защото всички бивши депутати от ВМРО, които носят вина за слабото представяне на миналите два вота, си подадоха оставките. Само Красимир не пожела. Тези му действия взривиха залата.           

- Кои ви подкрепиха?

- Напуснаха над 300 делегата от Пиринска Македония, почти цяла Южна България без Стара Загора, от Северна България - Враца, Монтана, Ловеч и Троян. Ние предложихме гласуването за нов председател да бъде тайно, но то бе отхвърлено с двайсетина гласа. Това пожелахме, защото конгресът беше много напрегнат и оспорван и всеки трябваше да си остане сам със себе си и вота си. Много от делегатите при явно гласуване щяха да бъдат контролируеми и манипулирани. Най-сериозните и бойките структури на ВМРО не желаят Каракачанов да е лидер.

- Кухите структури ли се оказаха решаващи за преизбирането на Каракачанов?

- Те на практика наклониха везните. Тези структури, никой не ги е чувал и виждал. Конгреса ще бъде оспорван, защото имаме доказани 19 фалшиви делегати.

- Снимахте ли тези хора и картите им. Председателят на Благоевградската структура Борис Янчев каза, че на техните карти е нямало нито име нито структура?

- Тези 19 са хванати и са от Североизточна България.

- При тайно гласуване нямаше ли да има повече манипулация за избора на нов лидер?

- Редно е при такъв напрегнат конгрес да има тайно гласуване. Ако бяха приели нашето искане, щях да спечеля конгреса.

- Какви други нередности станаха на форума?

- За пръв път от 20 години конгресът не прие отчета на Контролната-ревизионна комисия, защото самите членове казаха, че те не са участвали в направата му. Отчетът бе за разходите на организацията през последните две години. Това означава, че е имало непрозрачно изразходване на пари.

- Оптимист ли сте, че съдът ще приеме вашите доказателства за манипулация на форума и ще бъде свикан нов конгрес?

- С бързи стъпки вървим към нов конгрес. Каракачанов на практика не може да управлява организацията без най-силните структури на организацията. Той е нелегитимен в момента.

- Ще се стигнели до разцепване на ВМРО?

- Ние си оставаме членове на ВМРО. Клели сме се не пред Красимир Каракачанов, а пред църквата в името и идеалите на организацията. Няма да напускаме, а оставаме опозиция. При тази ситуация Красимир няма да се задържи и половин година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?