71

Слагаме солари на покрива без разрешително

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за устройство на територията, с които се премахва разрешителното за строеж и други процедури при инсталацията на фотоволтаици на покриви на къщи с мощност до 20 киловата.

Така инсталирането на възобновяеми енергийни източници за производство на електроенергия или за затопляне на вода в населени места с мощност до 20 киловата минава на уведомителен режим, когато получената енергия ще се използва само за собствени нужди на потребителя.  Решението беше подкрепено от депутати от всички партии.  

"Това е реформа, за която се боря от миналия парламент и най-после е факт. През последните години себестойността на енергията от солари се понижи до рекордно ниски нива. Заради сложните процедури обаче от това се възползват основно големи инвеститори. Затова и за разлика от други държави, у нас ситуацията е обърната - почти всички мощности са на полето, а не върху покривите", коментира след гласуването един от вносителите на новите текстове Владислав Панев от "Демократична България".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?