49

Сладко и вкусно с новия канабис! Как ни качват на черешата с надрусани бисквитки и бонбонки

 Оля АЛ-АХМЕД

Като отворим сутрин Фейсбука, защото всички го отваряме вече автоматично и задължително, ни зариват безброй реклами на какво ли не. Платили са хората, сложили са ги. Но напоследък на очи се набива нов вид наркотик – рекламират го като легална алтернатива на канабиса.

Засега е легален, уж се очаквало да го включат в списъка с наркотични вещества, ама дали ще го включат не се знае. Някой отново печели яко за сметка на човешката психика, здраве и живот. На кой му пука, нали върви и никой не го спира. Дърпаш, сядаш зад волана и си караш на където ти видят очите, ако изобщо ти виждат очите.

Новата дрога се рекламира като легална алтернатива на канабиса, продава се свободно онлайн, съобщи бТВ. Търговците го рекламират като безвредно и законно – макар че не е. Онлайн има стотици обяви за продажба на вейп с така нареченото HHC или хексахидроканабинол – синтетично вещество, подобно на канабиса. В Европа се появява през 2022 г. Предлага се още и като бисквити, кексове или бонбони

Повечето негативни ефекти, които присъстват при тревата, тук ги няма. Не се „трупясваш“, можеш да вършиш всичките си задължения, разказаха гласовете от екрана.

А дали е така – кой ще ни каже?

Влезе ли в действие химията, не ме убеждавайте, че е безвредно! Анаболите и стероидите също се продават свободно и убеждават синовете ни, че са безвредни, а на практика не само че са изключително вредни, но водят до неконтролируема депресия или агресия, най-вече при културистите.

Но това е друга тема за размисъл. Сега да се фокусираме върху новата „безвредна“ дрога. „Има твърде малко проучвания, за да се каже какво е влиянието върху човешкия организъм. Съобщава се за отпадналост, абсцеси в гърлото, болки в гърдите. Рисковете идват най-вече от това какви са примесите, когато е синтетичен наркотик“, казва пред бТВ Александър Панайотов от Национален фокусен център по наркомании.

„Хексахидроканабинолът въздейства върху централната нервна система, гастросистемата, мастната тъкан и черния дроб.  В централната нервна система води до когнитивни прояви. Може да има и кратковременна загуба на памет. Нарушена концентрация, ориентация. Тези хора, които употребяват това вещество, са опасни за пътищата. Определено има вреда“, обясни д-р Ангелова в ефира на бТВ.

От здравното министерство пък коментираха, че през март Съветът по наркотичните вещества е приел субстанцията да влезе в списъка с наркотични вещества. Дотогава – да се разглежда като аналог на тетрахидроканабинола – основното психоактивно вещество в марихуаната. Някои от рекламите дори обещават, че тестовете за наркотици не могат да го уловят.

В тестовете ли е проблемът или в закона?

За аналозите се прилагат уж същите мерки за контрол, каквито са и за наркотичните вещества, напомнят от Министерството на здравеопазването. Тогава къде е проблемът? Защо тази синтетична дрога се продава онлайн свободно като балсамите за изправяне на коса, от които косата ти се къдри и обувките, в които кракът ти не влиза?

Хексахидроканабинолът е открит в Европа през 2022 г. Предлага се още и като бисквити или бонбони. В някои страни дори се предлагат кексчета с канабис.  Хапнеш едно на закуска и целият ти ден е слънчев, само дето слънцето е розово, ако хапнеш две кексчета – слънцето става бембяно! Изобретателни личности предлагат и шоколад с канабис, и локум и близалки! Ние даже изоставаме. Какво си мислите, хората на Запад не си хабят времето да ядат, да пият, да пушат и да се дрогират отделно. Защо е това „разделно хранене“, като може всичко в едно! Хапнеш едно парче шоколад и си „горе на черешата“!

И тук си спомних моето безгрижно детство, когато играехме на „ластик“, „пиян морков“ и „народна топка“ на улиците, където не ни прегазваха колите. Дъвчехме дъвка „Идеал“, а вкусните бонбони „Карамел му“ ни се залепваха по зъбите, бъркахме с мръсните ръце в устата да ги отлепим и нито ковид ни хващаше, нито депресия!

А помните ли лилавите бонбони - „виолетки“! Как де не ги помните! По няколко наведнъж слагахме в устата за да ни се боядиса езикът лилав и се плезихме! Цял ден издържахме на една филия, намазана с лютеница, или поръсена с чубрица, и никой не ни е предлагал бисквити с канабис. Бяхме много щастливи! Нямахме мобилни телефони, по цял ден не се прибирахме, докато навън се стъмни. Изяждахме по някой пердах, че не сме чули как бабите и майките ни викат да се приберем. Така беше. И бяхме щастливи!

Защо сега младите не са?

Защо търсят утеха в тъмните защорени стаи пред компютрите, в онлайн общуването с непознати аватари и в бисквитите и бонбоните с канабис? Защо? Какво им липсва? Навремето имаше много по-малко разнообразия и много повече щастие. Сега има изобилие от всичко – и минимум щастие?

Къде е сгрешена формулата на щастието?

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Тези които

Тези които

23.09.2023 | 11:52

Ни качват на черешата са в парламента една ФАЛШИВА ЗГЛОБКА!!! А МЕДИИТЕ ПРОСТО ИМ ЗАМИТАТ ЛАЙ.....ТА!

Отговори
5 0
Отвратен

Отвратен

21.09.2023 | 17:51

"Наркотик" не е лоша дума! Наркотик не значи отрова, както "острие" не значи "меч" или "сабия" !!! Наркотик е вещество което влияе върху ума и или тялото, обикновено карайки човек да се чувства по определен от типа наркотик начин. Има опасни и вредни наркотици, има и такива които не са толкова опасни или изобщо не са опасни. Опасни наркотици са АЛКОХОЛА и ХЕРОИНА например. Други наркотици като никотина са опасни заради начина по който се ползват - като се пуши цигара е вредно заради катраните и другите неща, а като се вейпва е МНОГО по безопасно, защото сам по себе си никотина не е отровен или канцерогенен - просто пристрастява. Пристрастяването също може да е проблемно или не, зависи от това към какво и кой е пристрастен. ХХЦ няма доказателства да е по-вреден от ТХЦ, който сам по себе си е сред безвредните наркотици! И двата помагат при много симптоми на заболявания, водят до творческо вдъхновение, и за разлика от алкохола, не водят до агресия а даже напротив - човек като е "напушен" няма никакво желание да прави безредици. Първата вълна на гнусотиите по медиите относно ХХЦ беше април месец - тогава засегнатите от ЛЕГАЛНАТА алтернатива на марихуаната страни, използваха съответните органи за да конфискуват неправомерно не малки количества. Продължава да се продава свободно, защото адвокат доказа още април месец, че - с две думи - докато веществото не е в списък 1, продажбата му и употребата не са незаконни, защото постановлението описано в решението на съвето по наркотици (върку което се оповаваха спекулациите че е забранено), представлява НОРМАТИВЕН акт, а не АДМИНИСТРАТИВЕН акт, и като такъв не може да предизвика правни действия срещу трети лица. С две думи - преди обявяването с Държавен вестник, че ХХЦ е в списък 1, нищо свързано с него не е престъпление. Хората харесват веществото, както и канабиса като цяло, защото не са особено рисково вещество, особено сравнено с легалната ОПАСНА дрога "алкохол", и силно се надявам да не направят глупостта наистина да го забраняват, защото тогава ще плъзне на черния пазар, напълно нерегулирано и потенциално опасно заради това че няма да има никакъв контрол над качеството. Канабиса трябва да е декриминализиран, а ПОЛУсинтетичният наркотик ХХЦ не бива да бъде забраняван. Трябва да бъде регулиран, и държавата да печели от продажбата му. Ако се забрани наистина, което не вярвам ама никак, за да сме честни трябва да забраним и наркотичното вещество "алкохол". А това с глупавата реклама че дрегерите не го хващат, беше най-голямата грешка на фирмите дето го продават. Реално обаче, разумните хора (таргетната група на употребяващите канабис а не алкохол) не искат да шофират употребили - искат да могат да употребяват, без супер чувствителните дрегери да хванат УПОТРЕБАТА а не ВЛИЯНИЕТО на канабиса върху тях по време на каране. Закона сега не прави разлика между "под въздействие" и "след употреба". Може да си употребил преди седмица, и пак закона те мачка.

Отговори
11 2
Анонимен

Анонимен

22.09.2023 | 19:21

Отвратителен!

Отговори
4 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата