2374

Скандалът с Цацаров се разраства. Кирил Петков се усъмни в теч на информация ВИДЕО

Официално от тази сутрин оставката на председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е в деловодството на парламента. Посочената дата е 1-ви март, но всичко вече е в ръцете на народните представители.

Освен да си тръгне от поста Цацаров иска и още нещо - прокуратурата да провери както негови действия, така и думи на премиера Кирил Петков за това, че Цацаров е използвал класифицирана информация, което е довело до последствия. В интервю за NOVA премиерът Кирил Петков пък се усъмни - случайно ли Цацаров е подал оставка в деня преди да му бъде отнет достъпа до класифицирана информация или е имало теч на информация.

Властта е твърдо решена – реформа в съдебната система ще има. И то много скоро, твърди премиерът.

„Максимално бързо, каквото зависи от нас. Нищо не ни спира освен самите времеви рамки, разписани в законовия процес. С други думи – няма липса на желание”, уточни Кирил Петков.

Първата крачка към тази реформа ще са промените в антикорупционната комисия. И разделянето й на две части – от една страна за борба с корупцията, а от друга – за борба с конфликта на интереси.

„Законът за КПКОНПИ ще е един от първите закони, които ще бъдат приети”, допълни премиерът в NOVA.

Председателят на антикорупционната комисия обаче реши на изпревари реформата и официално поиска да си тръгне. Оставката му с дата 1-ви март вече е в деловодството на парламента.

От дни Цацаров е и с отнет достъп до класифицирана информация.

„Аз вярвам на службите за сигурност, че действат професионално, но от някъде той може би е имал тази информация. Няма смисъл някой да стои на някаква позиция, ако не може да си върши работата”, каза още той.

А днес Сотир Цацаров реши да мине в атака и отвърна на удара като сезира прокуратурата и поиска проверка както на негови действия, така и на думите на премиера Кирил Петков.

Поводът- телевизионно интервю, в което Петков твърди,че има последствия от изнесена от Цацаров класифицирана информация.

„Г-н Цацаров има пълните правомощия да прави всичките тези неща, които са в рамките на закона. Аз приветствам той това да направи. Това е подходът на институционалността. Когато едни институции вършат своята работа и когато има разделение на властите, човек, който не е бил доволен от нечие решение – може да обжалва”, обясни Петков.

А кой ще е новият шеф на антикорупционната комисия – все още не е ясно, заяви министър-председателят. Но описа профила му.

„Той трябва да гарантира, че има един аршин към всички”, категоричен е министър-председателят.

Премиерът допълни още, че другата важна стъпка от съдебната реформа е смяната на главния прокурор Иван Гешев

„Рано или късно – ако цялото общество не вярва, че той наистина си върши добре работата – винаги има начин законов, по който това да се случи. Въпросът е колко бързо това може да се случи”, коментира още той.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
По заповед на Щуката(Василиса премъдра)

По заповед на Щуката(Василиса премъдра)

18.01.2022 | 09:58

Решетников метна команда преди време, че е време за смяна на полетическия елит в Задунайка и машината се задвижи - пРезидента Радефф вдигна юмрук по партизански, метна команди за запушване на Орлов мост и всички останали кръстовища, Мадуро веднага отпусна Машини за правилно гласуване и така малко по малко всичко си дойде на място. Кирчо, Кокорчо, много други най-вече незнайни калинки и мисирки/мисири заеха позиции и голям шут на всички, които не изпълняват заповедите на Щуката. Копейкин пее Подмосковние вечера.

Отговори
6 0
Роси

Роси

18.01.2022 | 08:40

Тия американски подлоги Кирчо и Кокорчи вън от България,заедно с Радев унищожителя на България!Нескопосани никаквици.Дано Господ накаже този долен "президент",дето ни докара до просешка тояга.Мразя го до дъното на душата си.Ако можех бих му извадила гръцмула!

Отговори
6 2
Абе

Абе

18.01.2022 | 08:06

Най важното за настоящите е как да свалят Гешев и с това ще приключи съдебната им реформа, ще са изпълнили поставената им от Божков, от другите мутри и от Радев задача.

Отговори
6 3
шами

шами

18.01.2022 | 06:04

Разбира се ,че е предупреден сега да видим големия любовник как ще се оправи и АНИ САЛИЧ-ЦАЦАРОВА НА КАКВО ЩЕ Е ГОВОРИТЕЛКА

Отговори
4 3
Ранобудник

Ранобудник

18.01.2022 | 05:17

Няма незаменими хора,но е лошо,когато си въобразиш,че си недосегаем.

Отговори
7 3
Пазителите на корупцията Цацаров и Гешев са за

Пазителите на корупцията Цацаров и Гешев са за

18.01.2022 | 01:07

Затвора. За там са и Мамин Тотев Боко Тиквата и другите знайни гербаджийски крадци

Отговори
12 10
Промяна

Промяна

17.01.2022 | 22:16

Все едно е съберал 2 плюс 2 и медиите да напишат, че се е Усъмнил в 4. Едно проучване в цял свят доказа, че пълните политици са най корумпирани.

Отговори
10 8
мнение

мнение

17.01.2022 | 22:10

Сотир Цацаров е великолепен юрист и интелектуалец

Отговори
21 15
Десен

Десен

17.01.2022 | 21:32

Явно Гешев им пречи много за да ни Управят. Продължава промяната на цени, хора, а с Македония и нанационално самочувствие и ценности

Отговори
23 11
кирчо и кокорчо

кирчо и кокорчо

17.01.2022 | 20:52

Ще ни оправят ПО НЕОЧАКВАНИ за нас начини и с неочаквани методи, сметката само няма да ни хареса

Отговори
36 7

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?