46

Скандалът продължава: Актьори от Народния театър с отворено писмо до Радев и Минеков

Актьорите от Народния театър „Иван Вазов” написаха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Иван Ченчев.

В него те призовават решенията да се взимат в рамките на театъра, там да се решават и проблемите. Те изразиха подкрепата си за директора Васил Василев и подчертаха, че му имат пълно доверие за начина, по който ръководи „Иван Вазов”.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов“. Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда:

●      Събра сериозен режисьорски екип;

●      Отвори сцена за млади режисьори;

●      Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата;

●      Откри нови сценични пространства;

●      Възстанови неправомерно свалени представления;

●      Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата;

●      Повиши актьорските възнаграждения;

●      Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра;

●      Инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри.

Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!

Темата коментира и културният министър Велислав Минеков. Той разкри, че в договорите на Александър Морфов и съпругата му – актрисата Рени Врангова, фигурира клауза, че по всяко едно време на денонощието може да се изиска от тях алкохолна проба. Това условие фигурирало единствено в техните трудови договори.

Актьорите Албена Колева и Валери Йорданов изразиха съмнения, че колегите им, които са подписали отвореното писмо, са били притиснати от директора. Самите те разказаха за случаи, в които са били привиквани на частни разговори с Василев, в които той им „размахвал” длъжностните характеристики.

„Когато един директор поиска подкрепата на хора, на които плаща изведнъж много по-големи заплати, вие как мислите?”, попита риторично актрисата. Министърът на културата ѝ отговори: „Аз не подозирам, аз много добре знам как става. Виждал съм го в института, в който съм работил. Молбата е такава, че да не може да се откаже”. Той нарече споделеното от тях „откровена форма на насилие”. „Такива подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето”, категоричен беше Минеков.

Припомняме, че режисьорът Александър Морфов обвини пиара на Народния театър Велислава Кръстева в политическа пропаганда. В отговор тя го нарече насилник. С писмо до медиите Александър Морфов, който е главен режисьор в Народния театър „Иван Вазов” призна, че той е написал "Изчезвай" на вратата на Кръстева и е изкъртил табелката с името й. А причина са изборите на 2-ри октомври, когато тя придружава почетния председател на ДПС Ахмед Доган до изборната секция. Кръстева беше дългогодишен пиар и говорител на партията.

Самият Минеков поиска пълна проверка на дейността на Народния театър при новото му ръководство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
минетуф

01.12.2022 | 15:10

Не става нито за министър,нито за политик,никога не е бил и *скулптор*,баща му беше заслужил лизач на циганската принцеса,а в ателиетата си приемаше определени млади модели.

Отговори

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?