49

Скандал с откриването на македонски културен клуб у нас, хвърчат обвинения в провокация

Македонски културен клуб на името на Никола Вапцаров ще бъде открит в неделя в Благоевград, а за официалната церемония от Скопие ще пристигне делегация на ВМРО-ДПМНЕ начело с лидера Християн Мицкоски, съобщи македонският в. "Република". 

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски късно снощи отказа поканата на организаторите, но призова всички, които имат възможност, да бъдат в българския град на 30 октомври, защото откриването на културни центрове е начин за сближаване не само на гражданите, но и държавите.

Инициативата за създаването на клуб "Никола Вапцаров" е на македонска организация от диаспората, но премиерът Ковачевски обяви, че и държавата е помогнала. Покана за участие е изпратена и до посолството на Македония в София и новия посланик Агнеса Руси Поповска, която вчера се срещна с българския министър на външните работи.

Обявеното откриване на македонския клуб обаче предизвика остра реакция от страна на Общинския съвет в Благоевград. На последната сесия съветниците приеха специална декларация, в която се посочва, че "създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации".

"За нас е неоспорим исторически факт, че македонската нация е създадена изкуствено от Коминтерна през 1934 година, че единствената причина за съществуването и е да обслужи интересите на болшевишката партия и Съветския съюз и за целите на чужда държава. За нас като БЪЛГАРИ и жители на ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ е изключително голяма обида и провокация, на велик български поет, като Никола Йонков Вапцаров да се натрапва чуждо национално самосъзнание! Водени от всичко това, ние общинските съветници в Общински съвет Благоевград, считаме, че създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации", се казва още в текста.

На пресконференция днес председателят на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков обясни, че приемането на декларацията се е наложило, тъй като самото обявление за създаване на този клуб е съдържало неверни неща и е било предпоставка за създаване на напрежение, най-вече в местната общност и респективно напрежение между двете съседски държави. 

Общинският съвет в никакъв случай не е търсил усилване на напрежението, точно обратното - целта бе да се спрат всякакви опити за допълнително нагнетяване, каза още председателят на ОбС - Благоевград и допълни, че декларацията цели своевременно да защити позицията, че няма да се допусне напрежение и влошаване на добросъседските отношения.

Съпредседателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки постави на вниманието на министър-председателя на Република България и Министерски съвет редица въпроси, свързани с предстоящото откриване на Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград. Той настоява за отговори на въпросите дали в организацията на клуба има лица, свързани със сепаратистките организации ОМО „Илинден“ и ОМО „Илинден“ – Пирин, има ли налице подадена информация и искане от официалните власти на Северна Македония за откриване на културен клуб в Благоевград и как ще бъде администриран той.

Предвиденото откриване на т. нар. Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ трябва да се случи на 30 октомври. Ангел Джамбазки припомня, че министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че клубът в Благоевград ще представлява културно-информационен център, като този в град София, а документите ще бъдат изпратени до българското правителство. Според различни информации обаче помещението, в което ще се помещава, е наето от лице, свързано със закритото с решение на Окръжния съд в Благоевград „Сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“. То беше заличено, защото част от формулираните в устава му цели, противоречат на българската конституция.

„Недопустимо е в сърцето на Пиринска Македония да бъде открит клуб, който да сее сепаратизъм и антибългарски тези. Припомням, че против се обяви и Общинският съвет на община Благоевград, който прие декларация по темата.“, пише още съпредседателят на ВМРО в нарочно писмо до министър-председателя Гълъб Донев.

Ангел Джамбазки припомня, че един от гостите на откриването в Благоевград се очаква да бъде лидерът на опозиционната ДПМНЕ Християн Мицкоски, който е рупор на див, антибългарски македонизъм. „Припомням неговите думи, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество е „отровен плод“, както и позицията му за отхвърляне на Договора от страна на Северна Македония. Към антибългарските му прояви можем да добавим подкрепата за извършителя на палежа на Българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, както и много други.“, добавя Джамбазки.

След заявката от министър-председателя на Република Северна Македония, че документите относно откриването на Македонския културен клуб ще бъдат изпратени до правителството на Република България, съпредседателят на ВМРО настоява за своевременни отговори от Министерски съвет.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Стоян

Стоян

27.10.2022 | 15:46

Какви македонци??Циганите на европа дето нямат история и искат да заграбят чужда!!Когато ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ Е БИЛА НА 3 МОРЕТА ТЕ КЪДЕ СА БИЛИ??

Отговори
0 0
Западняк

Западняк

26.10.2022 | 23:21

Стига с тая балканска простотия! Двете страни са така омешени в историята, че е смешно да се спори кой какъв е. “За нас като БЪЛГАРИ и жители на ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ…” Това е един добър пример: хем са българи пък живеят в Пиринска Македония (имат предвид Благоевград). България ли е част от Македония или Македония е част от България?? Или просто два глупави народа (или може би един) си измислят причини да враждуват. Простотията не ходи по гората и няма граници.

Отговори
2 0
маке

маке

26.10.2022 | 23:14

докога ще се занимаваме с тези глупаци - *македонски политици*?Вие не сте *македонци*,а българи,албанци,цигани и каквото хванеш друго,живеещи в парче от северната част на географската област *Македония*!

Отговори
2 1
_.-=Ξ=-._

_.-=Ξ=-._

26.10.2022 | 17:13

Сакам да потсетам дека Никола Вапцаров имаше македонска самосвест и беше убиен од бугарските фашистички власти.

Отговори
0 14
????

????

26.10.2022 | 17:05

Черен,печат,за Мицкоски-- обслужващо,сръбските,интереси,закърмено,с омраза,към,всичко,българско- югомекере! Самото,име,е провокация- Н.Й.Вапцаров,е български,поет,- гнусено,е,да,се,правят,опити,посмъртно,да,го,обявяват,за,македонец! Камоли- северно-македонци! Мицкоски-,да,си,седи,в,сръбската,колония,носеща,измисленото,име:- Северна Македония!

Отговори
17 0
Пловдив

Пловдив

26.10.2022 | 16:19

Най-добре ще е никой да не отиде на откриването на това незаконна провокация - нито хора, нито медиите. Пълен игнор на тези!

Отговори
18 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?