49

Скандал: Бившият шеф на БАБХ дал на новия папка с пари ВИДЕО

Аудиозапис, съдържащ улики за опит за подкупване на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов, беше разпространен от "Медиапул", като от Агенцията за безопасност на храните са потвърдили достоверността му.

От службата съобщават, че проф. Даскалов вече е сезирал "компетентните органи" за това, че бившият ръководител на институцията проф. Пламен Моллов е ходатайствал пред него като посредник на частната фирма, управляваща лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Гласът, за когото се предполага, че принадлежи на Моллов, се опитва да обясни на Даскалов, че трябва да му предаде "една документация", допълвайки "за да не изнасилваме нещата и то може да е регулярно".

В разговора "Моллов" говори, че обяснил на хората от фирмата, че "министърът се намесва, премиерът се намесва, президентът", но заради "приятелските отношения" той решил да предаде посланието им към шефа на БАБХ "ще бъдем благодарни, ако нали няма така агресивни действия".

Във втората част от диалога в аудиозаписа събеседникът на Даскалов казва, че са му "дали една документация". Шефът на БАБХ казва, че не иска да има "такива недоразумения", при което вторият мъж го уверява "да бъде спокоен" и че "няма ангажименти".

"Предназначено е за тебе, аз нямам какво да ги правя. Аз съм никой в случая, само предавам. Това е за добро отношение и за да не се изнасилват нещата и може да е регулярно. Това ти казвам, не се притеснявай, аз съм гроб за това нещо".

Тук Даскалов казва, че "подобни неща не съм правил и няма да правя", с което записът свършва.

 Автентичността на записа беше потвърдена пред bTV от единия от участниците в него - директорът на агенцията Христо Даскалов. Лицето, за което се твърди, че е вторият участник в записа, проф. Пламен Моллов, бивш директор на БАБХ, обаче категорично отрича, като окачествява изнесените данни като фалшиви новини и манипулации.

Записът е изпратен до няколко медии от анонимен източник дни след като избухна корупционният скандал около контрола на границата с Турция. Няма коментари от страна на МВР или прокуратурата.

Бившият директор на БАБХ, дал на настоящия си колега проф. Христо Даскалов папка, за която твърдял, че е пълна с документи. Когато професор Даскалов я отворил, твърди той, вътре се оказало, че има пари.

 „Снощи за пореден път изслушах записа – той напълно съответства на разговора, който ние проведохме на 19 януари. Разбира се, в света на информационните технологии има хора, които умеят единично произнесени реплики да ги комбинират”. Така настоящият директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов коментира изтеклия наскоро запис, в който се чува, че бившият му колега му предлага подкуп.

Припомняме, че се твърдеше, че в разговора  двама мъже обсъждат лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево” и единият предлага на другия подкуп, за да не бъде спирана работата на пункта. Проф. Даскалов не скри, че записът е направен лично от него, от притеснение. Той акцентира върху това, че договорът е за наем на шест помещения, в който няма нито дума за лаборатория.

Още преди две седмици директорът на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов съобщиха пред парламента, че са правени опити за корумпирането им, последвани от заплахи, заради решението на агенцията да прекрати договора за фитосанитарен контрол с "Евролаб 2011".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Румен Попович

Румен Попович

12.06.2022 | 14:24

Тоя Моллов и осъдения Зарко от БАБХ Пловдив са мои хора, бизнесът с лабораториите и акредитацията е мой. Беше на Андрей, но вече си е мой. Пари ми трябват за нагоре.

Отговори
2 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?