4020

Сирни Заговезни е: Ден за прошка и смирение

Сирница или Сирни Заговезни (Сирни поклади) са последният голям празник на зимата според старите български обичаи.

Празникът Сирни Заговезни не е на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден, винаги в неделя. Тази година се почита на 26 февруари.

Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни.

На Сирни заговезни всички роднини се "прощават", като по-младите отиват у по-старите, синовете и дъщерите у родителите, кръстникът у кума и т.н. Самата прошка се иска като по-младите правят три поклона, целуват ръка на по-възрастните и казват "Прощавай!". Затова празникът се нарича още и Прощални заговезни. При това ходене се занася на мъж лимон, а на жена портокал, пожелават се "сладки заговезни" и "леки пости". Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението" или просто „Прошка". На този ден според църковния канон се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви".

Сирни Заговезни е празник, който е разпространен в цяла България, поради това той има различни названия. В Западна България той се нарича Сирни поклади или ората. В същото време в Родопската област и Югозападна България този празник носи имената рия, орàдие, сùрни запòшка, запоставане. В този ден се извършва ритуално засяване на земята оттам идва и това название на празника в Родопите и югозападните райони на страната. В Североизточна България този празник е известен като сùрни заговèлки, сùрни заговèзни и сùрница. Сирница е един от най-богатите на ритуали и обреди празник. Неговата богата обредност е свързана с началото на новата селско-стопанска година на българите. Повечето ритуали и обреди символизират възраждащата се природа.

Един от основните елементи в тази празнична обредност е ритуалното палене на огън. Самият огън е една от четирите природни стихии, поради това той е трайно свързан с българския традиционен мироглед. Той заема важно място не само в българските пролетни празници, но и в тези на съседните ни народи.

В Библията огънят е символ на Божията святост и Божия силен гняв към всеки грях. В православието причастието се сравнява с огъня на Бога, изгарящ недостойните и пречистващ достойните. Символ е на Светия Дух, изразяващ неговата укрепваща и пречистваща роля особено по отношение на човешкото съзнание.

Сутринта на Сирни Заговезни се запалват струпаните бали сено и сухи дървета. Това става обикновено на високото място в населеното място. Но понякога има и изключения. Празнични огньове са били палени и на самия площад. След като се разгори огънят, хората започват да прескачат ритуалните огньове за здраве. Неговата очистителна сила е водеща на този празник.

Освен тези огньове на Сирна неделя се палят също факли и огнени стрели. Със запалените факли, които се носят от децата или младежите се извършва ритуално очистване на нивите. Това се прави с цел нивите да дадат по-добър добив. Този огън в различните краища на България носи различни наименования. Най-често той е наричан катралник, пълелия или ойлалия. Освен тях се срещат и названията оврътник и овратник.

Празничната трапеза на Срини Заговезни също е много богата на ритуали и обреди. На нея задължително присъстват ястия, приготвени от млечни продукти, яйца и бяла халва. Тогава за последен път се заговява преди строгия пост.

Един от най-интересните ритуали е така нареченото хамкане (амкане). На бял конец в средата на стаята се закача парче бяла халва или едно сварено яйце, което се залюлява. Наредените в кръг около тази връв деца трябва да го захапят без помощта на ръцете. След като това приключи, връвта на която е стояло яйцето или халвата, се запалва. Тогава възрастните членове на семейството започват да гадаят. Тези гадания са свързани с надеждите за по-добра селскостопанска година, здраве и евентуална бъдеща женитба на младите членове на семейството.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
18 коментара
Werrtyq

Werrtyq

17.03.2024 | 11:50

Сирни заговезни , Свети Патрик кой каквото му харесва празнува . И двата празника са езически. Следва Празника на богиня Еостре , Ащара , Ашорет. Празник на пролетта и природата и гората . Келтски празник на който са си разменяли боядисани яйца в червено. По същото време е велик ден. Да знаете от къде произлиза боядисване на яйца . То по това време е роден и Христос през пролетта ,не както е преместен през зимата.

Отговори
2 0
Проблема е

Проблема е

17.03.2024 | 10:39

Проблема е, че за толкова години, нито Църквата! Нито Народното събрание и Министерския съвет искат прошкета на народа!

Отговори
2 0
Didier93

Didier93

17.03.2024 | 10:36

Здравейте г-н/г-жо Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €4,000,000 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: [email protected] Телефон за WhatsApp: +33644681046

Отговори
0 1
Пловдив

Пловдив

17.03.2024 | 09:34

Само за смели и вярващи .

Отговори
2 0
Zambol

Zambol

17.03.2024 | 09:04

Носеше портокали то сегацпрез цялата година има не като преди само по Коледа и Нова година . И преди живеехме в къща и правихме огньове и ги прескачахме . Сега само в крайните квартали го правят на някоя поляна . Имам млади колеги който даже не знаят защо се прави това имот къде произлиза . За тях това е пълна простотия .

Отговори
1 0
Задължително

Задължително

17.03.2024 | 09:01

Няма да го празнувам , за нас това не е празник . Празници са нова година и рождени дни. Това е нещо което никога не сме правили в нашата къща . Не сме религиозни или нещо от сорта .

Отговори
1 0
bebe

bebe

17.03.2024 | 08:27

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим=--- https://e.vg/menn

Отговори
0 1
Хейтъри

Хейтъри

17.03.2024 | 08:17

Наздраве балъци приятно плюскане на сирене , баница и яйца . ХАХАХА МАЙТАП БЕ СЕЛЯНДУРИ ПРОСТИ. Я СЕ ЗАСМЕЙТЕ БЕ БЕЗГРЪБНАЧНИ ВЯРВАЩИ В ГЛУПОСТИ.

Отговори
1 4
Да ги пазим

Да ги пазим

17.03.2024 | 08:15

Какви глупости написани. Това са празници, на които се събира семейството и най-близките - кумове и кумци.

Отговори
4 1
Задръстен

Задръстен

17.03.2024 | 08:15

Забрави и велик ден и Коледа също . ДА ЖИВЕЕ АТЕЙЗМА . .ДОЛУ РЕЛИГИЯТА И НЕИНИТЕ СКАПАНИ ОБИЧАЙ.

Отговори
2 3

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?