4020

Сирени прозвучаха в цялата страна в памет на Ботев и загиналите за свободата на България

Точно в 12:00 ч. всички пешеходци и пътни превозни средства в центъра на София, а и в цялата страна, преустановиха движението си, като останаха на място и почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Тази година се навършват 148 години от героичната гибел на Христо Ботев (1848 - 1876) и неговата чета на връх Околчица.

Представителни военни подразделения на Българската армия проведоха военни ритуали на 2 юни, с които се почитта паметта на поета – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 

Служебният премиер Димитър Главчев участва във всенародното поклонение на връх Околчица. Той ще приеме почетния караул в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на героите. До връх Околчица премиерът се изкачи пеша заедно с група от Българския туристически съюз и ученици, които участват в 76-ия Национален поход „По стъпките на Ботевата чета“. В честването на върха  участват военнослужещи от състава на Бригадното командване в Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, съобщиха от Министерството на отбраната (МО). 

Военнослужещи от състава на Българската армия ще участват и в тържествени проверки в Казанлък, Павел Баня, в с. Скравена, Дупница, Елин Пелин и Първомай. Военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Командването за логистична поддръжка, Националната гвардейска част и висшите военни училища ще се включат в тържествените ритуали по полагане на венци и цветя София, Пловдив, Варна, Бургас, Асеновград, Благоевград, Калофер, Свищов, Белене, Русе, Сливен, Горна Оряховица, Смолян, Шумен, Плевен и др.

В родния град на Христо Ботев Калофер на 2 юни с военен ритуал от музея ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета и ще бъдат положени цветя пред паметника на поета.

Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?