3906

Синоптиците предупреждават: Периферията на бурята Фредерик ще достигне до България, вижте кога ВИДЕО/КАРТА

Периферията на бурята "Фредерик" ще достигне България тази вечер, предупреждават синоптици.

Трябва да се подходи с голямо внимание към предстоящата обстановка. Защото очакваните бури ще имат голям потенциал за материални щети. Съветваме да избягвате пътуванията и проходите, информират от Метео Балканс.

До неделя на обяд циклонът ще се премести на безопасно разстояние от България. Критичен момент обаче ще е нощта срещу неделя, когато валежите в Източна България ще са интензивни - количествата ще надминат 50-60 литра на квадратен метър с риск от наводнения. Очакват се и обилни снеговалежи, особено по планинските пътища и проходи на Централна и Източна Стара планина, информира Sinoptik.bg.

Най-голямо предизвикателство ще е студеният северозападен вятър. В събота до обяд ще е по-мощен в западната половина на страната и по планините. Следобед, привечер и през нощта поривите ще са ураганни във високата част на Централна и Източна Стара планина, Лудогорието и по Черноморието.

Във връзка със силния вятър днес в София екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция“ са реагирали на 18 сигнала. Те са за паднали клони на дървета, строителни огради, ламарини и рекламно-информационни елементи от билбордове, информираха от Столична община.

През деня за цялата страна има обявени кодове - жълт и оранжев за силен вятър.

 

Какво трябва да правите при жълт код за силен вятър: Бъдете внимателни за летящи във въздуха предмети. По тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.

Какво трябва да правите при оранжев код за силен вятър: Бъдете готови за повече проблеми, структурни повреди, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети. Възможни са смущения в електроснабдяването.

Предупреждение за силни ветрове ще има и за неделния ден. В половината част на България НИХМ отново е обявил жълт или оранжев код.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?