3906

Синоптици алармират: Замърсяване на въздуха със сахарски прах удря България до часове, къде ще е най-опасно КАРТА

Това води до значително намаляване на качеството на въздуха, както и възможност за замъгляване в засегнатите региони. Прогнозите на CAMS предвиждат най-високи стойности на 13 юни, като концентрациите се очаква да надхвърлят дори 100 µg/m3, което показва много лошо качество на въздуха според Индекса за качество на въздуха на Европейската агенция за околна среда

 

Сахарски прах застига България до часове. Според прогнозите на Службата на Европейския съюз за наблюдение на климата "Коперник" явлението се очаква да достигне своя връх днес и утре, с повишена концентрация на едри прахови частици, PM10, на приземно ниво в цяла югоизточна Европа и други части на източното Средиземноморие, включително нашата страна.

 

От 10 юни насам прогнозите на "Коперник" показват пренос на сахарски прах, който води до високи концентрации на PM10 в райони като България, Кипър и Гърция със стойности значително над 24-часовия праг за средно излагане от 50 µg/m3.

 

Това води до значително намаляване на качеството на въздуха, както и възможност за замъгляване в засегнатите региони. Прогнозите на CAMS предвиждат най-високи стойности на 13 юни, като концентрациите се очаква да надхвърлят дори 100 µg/m3, което показва много лошо качество на въздуха според Индекса за качество на въздуха на Европейската агенция за околна среда.

 
Елена Христова, ръководител на отдел в НИМХ, уточнява: "Тъй като все повече епизоди със сахарски прах засягат България, обръщаме специално внимание на тези събития. Подробната информация за тяхната интензивност и поведение е от съществено значение за осведомеността на населението относно здравните последствия."

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?