3906

Синоптици алармират: Идва опасен циклон, носи порои и първи сняг КАРТИ

Задава се опасен циклон

Очакват се интензивни валежи над Централна и Източна България

 

Отново се задава сериозна обстановка, съобщават от Meteo Balkans. За щастие тя няма да нанесе толкова големи щети, колкото опашната на бурята "Киарън", която удари страната ни в събота (4-ти ноември), взе две жертви и нанесе стотици разрушения.

Според техните метеоролози на 8-ми ноември обстановката е под влияние на преминаващ добре изразен студен атмосферен фронт, като на много места от запад на изток  ще превали дъжд. Ще паднат и интензивни валежи над Централна и Източна България. 

 

Отначало ще духа умерен югозападен вятър, но с тенденция да се ориентира от северозапад и да се усили. Ще започне и понижение на температурите.

Под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 10 и 13 ноември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и възможни валежи от сняг.

Очакваме нова обстановка, която в Предбалкана и високите котловинни полета от Западна и Централна България, може да доведе и до първия снеговалеж. 

Според последните анализи на Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 10 и 13 ноември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг. Това сочат и най-новите данни на глобалния и регионалния модел на Meteo Balkans.

Около обяд в събота от югозапад на североизток облачността ще се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. Не е изключено  при преминаването на студения атмосферен фронт валежите да са съпроводени и от гръмотевици в Западна и Южна България.

Най-сериозна ще е обстановката на 13-ти ноември. Тогава страната ни ще е под влияние на нов циклон. Очакват се значителни по количества валежи и дори висок риск от наводнения. Моделите прогнозират и чувствително понижение на температурите и до вечерта в Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще се премесват в сняг. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?