Синдикатите на бунт срещу Дянков

Социално напрежение и протести през 2010 година, ако финансовият министър Симеон Дянков успее да наложи политиката си. Това прогнозира лидерът на КНСБ Желязко Христов. Според синдиката хората ще излязат на улиците, тъй като при сегашния проектобюджет безработицата в края на идната година ще достигне до 15-16 процента. Това са повече от 550 000 безработни при 300 000 сега.

КНСБ не е съгласно с бюджетната философия на кабинета и държавната сметка за 2010 година. Това потвърди и вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров. Кризата за България през следващата година ще бъде най-тежката. Парите на социалното министерство са с 385 милиона лева по-малко, отколкото през тази година, като разходите за активни мерки на пазара ще са със 100 милиона лева по-малко.

Прогнозите сочат, че няма да има баланс в бюджета, посочи Димитров. По думите му за да се избегнат социални сътресения е редно да вземат пари от фискалния резерв, който е точно за това, и да се подкрепят бедните социални групи. Това са хора, които харчат парите си предимно за храна и ще подкрепят българските фирми, които произвеждат хранителните стоки, посочи Димитров. Той предложи да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата.

От КНСБ предлагат да бъде увеличена вноската за помощ при безработица от един на два процента, или да бъдат добавени средства, за да се гарантират правата на безработните. Синдикатът настоява още с около 6.5 на сто да бъдат осъвременени всички пенсии по швейцарското правило. Предлага се отпадане на тавана на пенсиите от началото на следващата година.

От началото на следващата година с 2 процентни пункта ще бъдат намалени осигурителните вноски за фонд „Пенсии", предвижда проектобюджетът за следващата година, стана ясно след срещата. Намалението на осигурителната вноска ще бъде с 1,1 процентен пункт за работодателя и 0,9% за работника. Държавното участие във финансирането на фонд „Пенсии" се запазва. С бюджета ще се осигури субсидия от 12 на сто от осигурителния доход за всяко осигурено във фонда лице. Няма да се променят вноските за останалите фондове на държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и здравноосигурителните вноски. Съотношенията между работодател и работник остават 60:40. Като мярка за ограничаване на сивата икономика и повишаване на приходите от осигурителни вноски минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се ще се увеличи от 260 лв. на 420 лв. Максималният осигурителен доход остава непроменен - 2000 лв.

За по-висока защита на работниците и служителите, загубили работа поради фалит на работодателя, през 2010 г. максималният месечен размер на обезщетението от фонд  „Гарантиране вземания на работниците и служителите" ще се увеличи от две и половина минимални работни заплатиq или 600 лв., до три минимални работни заплатиq или 720 лв. Минималното и максималното обезщетение за безработица остава непроменено - съответно 120 лв. и 240 лв. Обезщетението за отглеждане на дете до навършване на 2-годишна възраст също остава 240 лв.   

РАМО

Ръководството на КТ „Подкрепа" на свой ред заяви, че отчита тежкото наследство на предния кабинет и огромните трудности, които очакват страната през 2010 година, но не може да подкрепи проекта за бюджет в сегашния му вид. Според синдиката сегашната сметка има рестриктивен характер и прехвърля тежестите на кризата върху хората на наемния труд и най-бедните слоеве от населението. От Подкрепа посочват, че нито в бюджета за 2010 година, нито в тригодишната бюджетна прогноза, има идея за политика по доходите. България остава на дъното в ЕС с мизерните си доходи, посочват още синдиците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?