1939

Симеон Дянков: Инфлацията ще скочи до 20% заради мерките на коалицията

Огромна част от мерките на отделните коалиционни партньори ще доведат до още по-висока инфлация - поне 20%. Това прогнозира в интервю по bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Намаляването на ДДС, проинфлационно, ще увеличи търсенето и инфлацията. Премахването или намаляването на акцизите също. Увеличаването на всички пенсии ще увеличи инфлацията. Всъщност, антиинфлационни мерки досега липсват. Може би до 10 ч. ще видим някакво чудо и ще се разбере коалицията. Антиинфлационни мерки са тези, които казват да произведем повече, особено ако можем да го изнасяме. Това са инвестиции в енергия, тези липсват“, обясни Дянков. По думите му, за да се справим с инфлацията, търсенето трябва да намалее, а производството да се увеличи.

"Всичко над 10% инфлация ме тревожи", така коментира данните на Националния статистически институт, според които инфлацията за април за 2022 г. спрямо април 2021 г. е 14,4%. Според Дянков актуализацията на бюджета, която все още не е факт, също ще доведе до по-голяма инфлация.

"Не само тази година, следващата година България също ще има много висока инфлация. Точно заради това, че правителството изпусна шанса в края на миналата и началото на тази година да вземе някакви мерки. Очаквам да стигнем до 20% инфлация през юли-август", поясни той.

"Фокусът на коалицията върху пенсионерите, това по принцип е правилно само че на всички едновременно да се вдига. Групата, която според мен е най-проблемна, са т.нар. работещите бедни (които все още не са пенсионери, не са на минималната работна заплата, а са малко над нея). В България има около 250 000 такива. Тази група може да се увеличи някъде до 650 000 души до края на тази година. По думите му коалицията ще се разпадне така или иначе, „защото с всяка следваща стъпка, която правят, увеличават още повече инфлацията“.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ама тези мерки подпомагат само бизнеса за да си остане премиера на кре

Ама тези мерки подпомагат само бизнеса за да си остане премиера на кре

18.05.2022 | 23:25

Работещите и пенсионерите кучета ги яли. Такъв премиер имаме.

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?