2374

Сигнал за плагиатство срещу министър Везиева, етичната комисия към МОН проверява

В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева, предава БНР. Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път това се отнася до действащ министър.

"Фабриката" за научни степени и публикации, създадена и управлявана от севлиевския учител по химия Венелин Терзиев, развива широка дейност и привлича всякакви клиенти, които растат в кариерата и обществото до министерски постове. До работите на неговите докторанти се стигна след продължително изследване на всичко написано и публикувано от Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика към МОН.

Това беше потвърдено в писмо до БНР в отговор на запитване. В същото писмо от МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница "Канев" и Военната академия Марин Георгиев.

Тъй като Даниела Везиева заема висок държавен пост, общественият интерес е да се знае повече за нейната научна дейност. Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап - за допустимост, те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

За какво става дума?

От 180 страници дисертация на тема "Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България", 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

В сайта на Министерството на икономиката Везиева е представена като доктор по икономика, но това не е вярно. Тя е доктор по национална сигурност, тъй като Националният военен университет във Велико Търново, където тя е защитила в кратък срок, няма право да обучава в направление "Икономика".

Даниела Везиева заяви пред БНР, че по отношение на нейния процес на докторантура няма притеснения.

Коментара си тя направи преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ.

Везиева уточни още, че има трима научни ръководители и отбеляза, че със сигурност знае по-добре.

"Те са трима. Екип са научните ръководители", обяви тя.

Но всъщност са двама - Венелин Терзиев и Марин Петков.

Нейната разработка, както и тази на останалите трима - Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат разгледани в Комисията по академична етика към Министерството на образованието.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ПРОЧЕТЕТЕ ГО ОЩЕ ВЕДНЪЖ, АМА С РАЗБИРАНЕ - КОЙ ЛЪЖЕ И НА КОГО ВЯРВАТЕ

ПРОЧЕТЕТЕ ГО ОЩЕ ВЕДНЪЖ, АМА С РАЗБИРАНЕ - КОЙ ЛЪЖЕ И НА КОГО ВЯРВАТЕ

10.12.2021 | 16:35

От 180 страници дисертация на тема "Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България", 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод. В сайта на Министерството на икономиката Везиева е представена като доктор по икономика, но това не е вярно. Тя е доктор по национална сигурност, тъй като Националният военен университет във Велико Търново, където тя е защитила в кратък срок, няма право да обучава в направление "Икономика".

Отговори
2 0
Тиква

Тиква

10.12.2021 | 12:57

Боко Тиквата е доктор по психология, което не знае английски и в използвана литература е писал Винету.

Отговори
2 5
Ех, че лъже госпожата

Ех, че лъже госпожата

10.12.2021 | 11:24

Много лесно се доказва плагиатството.

Отговори
4 1
222

222

10.12.2021 | 11:19

80 % от т.н. "научни" изледвания в системата на БАН са преписвани, безполезни "изследвания".

Отговори
6 0
Слънчо

Слънчо

10.12.2021 | 09:35

Най-вероятно сигнала е подаден от близки на Гергов, които хем раборят за него, хем се изявяват като академични лица. Тъкмо сега когато Везиева като министър попречи на Гергов да придобие Пловдивския панаир.

Отговори
9 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?