46

Ще се разминем с циганското лято: Сняг и студ по Димитровден, синоптик с ледена прогноза

Хлад сутрин и сравнително високи температури по обяд можем да очакваме до края на седмицата

„В следващите дни температурите сутринта слабо ще се повишат, термометрите ще показват 6-11 градуса, през деня – от 22 до 26 градуса. Отново в североизточните райони температурите ще бъдат най-високи, което не е характерно. Това се дължи на пресечения релеф“, коментира синоптикът Петър Янков.

Синоптикът предупреди, че започва периодът на есенните мъгли.

„Следващата седмица мъглите ще бъдат често явление. По-подходящото време за високопланински туризъм ще бъде в неделя, когато ще има по-малко облаци. В събота ще има облаци и видимостта ще бъде намалена. Валежи се очакват около 20-22 октомври. След Димитровден, когато започва циганското лято, то няма да е с характерните температури. От 27 октомври до края на месеца ще има чести валежи и чувствително захлаждане, в планините ще превали сняг“, съобщи Янков.

Синоптикът припомни, че човешкото тяло помни такива екстремни ситуации по отношение на температура и вятър в рамките на 6 месеца.

„Това е периодът, в който планинските туристи и водачи се климатизират за екстремно време. Когато човешкият организъм е подложен на вятър, екстремна температура, налягане, влажност – хора, претърпели счупвания, скъсване на мускули го усещат“, добави синоптикът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?