4020

Ще "роди" ли раздорът в ДПС технически кабинет?

Вторият мандат, който президентът Радев ще връчи на ДПС, се очаква да бъде неуспешен, но все повече се засилват мненията, че третият може и да се реализира. Той може да мине като технически и да станем свидетели на нов вид сглобка - ГЕРБ на Борисов, част от ДПС и ПП-ДБ.

"Цепнатината в ДПС създава интересен момент - всички срещу Пеевски. Това може да създаде технически кабинет, с идея на нова форма на сглобката, с цел съдебна реформа. Решението Пеевски да е съпредседател е на Доган. То е взето с убеждението, че ще бъде продължена линията на живота на почетния председател, за да бъде негов наследник и да се отдалечи партията от Анкара. Пеевски е прекалил в разчистването на хора, а те са отишли да се оплачат на Доган", коментира социологът от "Галъп" Първан Симеонов пред Нова тв. 

"В ДПС не изглежда да има сериозен конфликт, някакви хора се опитват да се легитимират чрез Доган, защото тече смяна на поколенията. Пеевски може и да е правил неща зад гърба му. Втората хипотеза е за сериозен конфликт, но съпредседателят държи ресурса на партията. Когато две крила в един и същи етнос започват да се карат, арбитър е митрополията. Ако Пеевски и Доган се сбият, никой не е вечен. Невинаги последната дума ще е на Доган, чисто биологически", коментира той. 

И допълни, че е възможно КС да реши да върне правомощията на президента за служебен кабинет.

Според Симеонов първият мандат е бил обречен, защото и Бойко Борисов не е искал проектокабинета "Желязков" да бъде приет. 

Политологът Стойчо Стойчев на свой ред посочи, че въпросът защо Доган е дал тези указания за гласуването на проектокабинета остава неотговорен. 

"Можеше да го направи седмици по-рано, когато течаха консултации. Доган сигурно казва много неща, въпросът е защо ги казва, каква е аргументацията. Центърът на власт в ДПС е г-н Доган, иначе Пеевски нямаше да се церемони да действа. Той усеща, че независимо от финансовия си ресурс, няма силите за това. С пари и влияние не се правят резултати", отбеляза той. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?