49

Ще разплетем ли македонския възел? Три партии се бият с предложения ВИДЕО

 
Започна заседанието на външната комисия към парламента по френското предложение за Северна Македония. Внесени са проекти за решения на ДПС, ГЕРБ и Христо Иванов.

Проектът на решение на ДПС е внесен още вчера и е за одобрение на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на РСМ и Албания.

Предложението на ГЕРБ-СДС е внесено днес и предвижда предприемане на действия от Министерския съвет на Република България за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта за Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ.

Третият проект на Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България", е внесен днес и е във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори на Република Северна Македония. В него се предвижда прецизиране на текста на проекта на заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати други народи, на равна основа с тях.

Евродепутатът Ангел Джамбазки пък внесе в НС искането на ВМРО за корекции по френския проект за РС Македония.

Днес всички депутати в Народното събрание получиха искането на ВМРО, което следва да бъде добавено към т.нар. предложение на Френското председателство по темата Македония. В него ясно са очертани всички видове гаранции, които страната ни трябва да получи в различните документи, за да защити България своя национален интерес. Не трябва и не може да бъде подкрепян протокол, в който няма гаранции за правата на българите в Република Северна Македония, се казва в публикация в страницата на българския представител в ЕП и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Искането е изпратено до всички парламентарно представени партии в 47-ото НС.

Пред Народното събрание се събират и протестиращи от ВМРО. 

"Продължаваме Промяната" настоява заседанието на парламентарната Комисия по външна политика, на което ще бъде изслушана министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска, да бъде открито. 

"Имаме съображения, че новото мнозинство на ДПС и "Възраждане" ще поиска заседанието да бъде закрито, с което да продължи играта на нерви със страховете на българските граждани. От "Продължаваме промяната" ще настояваме заседанието да е открито, включително за медии, за да има пълна прозрачност по процеса и яснота за преговорната рамка и двустранния протокол", се посочва в съобщението на "Продължаваме Промяната".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Българин

Българин

23.06.2022 | 17:00

До сега не бях против ГЕРБ, но ми е интересно кой и какво са обещали на Б.Борисов за да си промени отношението към ветото за РСМ? А планът"Макрон" е пълно демагогия или както казва народът "Обещания -Франция"!

Отговори
2 1
Боко

Боко

23.06.2022 | 17:18

Заплашили са го да го вкарат в списъка Магнитски.

Отговори
0 1
Продателите на България, са

Продателите на България, са

23.06.2022 | 16:27

Пак "запъртък" от СДС, клиентелистките ГРоБ и ДПС. "Време разделно" е пак.

Отговори
2 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?