49

Ще обеднеем ли при въвеждането на еврото? Говори вицепремиерът Атанас Пеканов

Институциите работят по всички защитни механизми, свързани с приемането на еврото. Това заяви пред журналисти служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. 

„Приемам много сериозно опасенията на хората, чувам ги и ги разбирам. През годините сам съм казвал, че България има нужда от ударно нарастване на доходите, че изоставаме. Това, което сме видели в други страни, подобни на нашата – например Словения и Словакия, при приемане на еврото няма някакъв огромен инфлационен натиск. Напротив, измереният инфлационен натиск е от 0,2% до 0,4%. В текущата ситуация не мисля, че е такъв огромен фактор, който ще доведе до обедняване. Това е по-скоро страх, който хората имат. Разбираме ги, но институциите работят по-всички защитни механизми това да не се случи“, увери вицепремиерът.

Пеканов припомни, че за определен период в страната ни предстои да има двойно изписване на цените на стоките и услугите – в лева и евро, така че потребителите да могат да правят сравнение. Всички касови бележки също ще показват цената в лева и евро, както и обменния курс. 

„Всякакви спекулативни практики трябва да бъдат пресечени. Важно е да може да се подават и сигнали“, посочи още Пеканов. 

На въпрос дали нивата на инфлация в България могат да попречат на страната ни по пътя към еврозоната, Пеканов отговори, че инфлацията е висока във всички европейски държави. 

„В този смисъл се водят разговори за критериите, заложени преди 20 години в една обстановка на ниски инфлационни нива. В момента се намираме в условия, в които инфлацията в еврозоната е 10%, а в България е стряскащо по-висока – 17%. Смятам, че там има относителна гъвкавост. Същото видяхме и в случая с Хърватия през тази година, когато беше публикуван техният конвергентен доклад“, коментира още той. 

„Ние работим по вече зададения план-график от редовния кабинет спрямо Националния план за въвеждане на еврото. Там като индикативна целева дата за страна е заложена 1 януари 2024 г. Смятам, че всички институции трябва да работят в унисон това да се случи, както е подготвено като решение от легитимно избран редовен кабинет“, посочи още служебният вицепремиер. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Тролоцид

Тролоцид

11.10.2022 | 20:39

Не се връзвайте на руските тролчета. За плюене по еврозоната плащат повече. Влезем ли там край с точенето на милиарди през фирми на наши хора към руски офшорки и олигарси. ЕЦБ знае как да си следи паричките, това не са БНБ и КТБ пародиите. За това е целият рев.

Отговори
1 5
Ха ха

Ха ха

11.10.2022 | 19:40

А не ве! С триста лева пенсия сега тогава 150 евро разбира се че ще за бога теем страшно! Всички ще станем милионери в монголски тунгрици! С един милион ще си купим само хляба, а другото на вересия и след просия!

Отговори
12 3
Това да не тие

Това да не тие

11.10.2022 | 19:49

Виденовата зима клоун

Отговори
1 6
Факти

Факти

11.10.2022 | 19:26

Покажете ми една бедна и мизерстваща страна в еврозоната и може евентуално да се притесня от финландска или словенска бедност.

Отговори
3 10
мхм

мхм

11.10.2022 | 18:38

Пеканов, малоумнико, тук е България и всеки гледа да спекулира според принципа " ден година храни". Аман от олигофрени-разбирачи! Инфлация ще има и няма да е този процент при въвеждане на еврото, а между 5-10 %. Разбра ли, кавал!

Отговори
17 1
Пеканов,какъв капацитет си ти,та да говориш за обедняване или не от

Пеканов,какъв капацитет си ти,та да говориш за обедняване или не от

11.10.2022 | 18:30

От смяната с евровалута?Изобщо какво си въобразяване при тая никаква икономика,стегнация и рецесия?Има си международни изисквания за стабилност и се изисква 0,2-0,4% инфлация,ние сме официално на 18%,реално на над 50%.Когато ги достигнете тия 0,2% инфлация и европейски заплати преди обмяната,т.е.3000лв,измеримо на 1500€ заплата,тогава може да си правите устата за преминаване към евро.По-рано си е жива спекула и абсолютно умишлено обедняване на гърба на данъкоплатеца.Няма да стане,колкото и да си проветрявате устите и да успивате народа.

Отговори
15 1
Айше

Айше

11.10.2022 | 16:53

Ние и ся нямаме пари ич а тогава ша сме леш

Отговори
10 1
Пекан си Пеканов

Пекан си Пеканов

11.10.2022 | 16:47

Другаря чифут Пеканов щото е много пекан Ич няма да обеднее Нъл тъй Другарю Пеканов

Отговори
13 2
Западняк

Западняк

11.10.2022 | 16:36

Ще има един период на обедняване и шок от високи цени. След това ще следва бавно адаптиране към европейските стандарти. Бях свидетел на прехода към евро в Германия - покупателната способност значително намаля в началото.

Отговори
2 15
...

...

11.10.2022 | 16:13

НЕ НА ЕВРОТО РЕФЕРЕНДУМ ДА

Отговори
22 12

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?