4020

Ще гърми и трещи: Професор Рачев попари с прогнозата за празниците

Започва един много динамичен период – ще се редуват облаци и слънце през предстоящите празнични дни. Това сочи прогнозата на климатолога проф. Георги Рачев.

На 1 май ще е сравнително топло, на малко места ще вали. След това започват валежи с облачно време, като в петък даже ще е хладно.

Прогнозата за Гергьовден се смени четири пъти за два дни – последните данни са, че на 6 май е малка вероятността да вали, коментира проф. Рачев.

Неговият съвет е все пак да не се правят планове за празнуване на Гергьовден на открито, ако наблизо няма навес.

Засега също е малко вероятно да вали и в събота срещу неделя, когато посрещаме Възкресение, допълни климатологът.

Динамичното време през следващите дни се обуславя от т. нар. висок циклон над Балканите – благодарение на него се образуват облаците, които носят валежи и гръмотевици, обясни проф. Рачев.

По Черноморието, където очакват туристи за предстоящите празнични дни, ще е предимно облачно и често ще вали. Иска ми се да кажа друго, но не е редно, уточни климатологът.

„Април си отива с около 3° средно над нормата, заради много топлите дни в първата половина на месеца. През май се очаква средната месечна температура да е само малко по-висока – около половин градус, по Черноморието даже да е е по-хладно“, обобщи времето през април проф. Рачев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?