2374

Шофьори, предприемат важна промяна за екостикерите

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е предприела действия за промяна в Наредба 32, с която бяха въведени екостикерите при преминаването на годишен технически преглед на пътните превозни средства, съобщава Еxpert.bg.

"Поставянето на отличителен стикер на предното стъкло оскъпява и утежнява процедурите при преминаването през пунктовете за проверка за техническа изправност", посочват от Министерството на транспорта.

Транспортният министър в оставка Николай Събев е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков и до този на електронното управление Божидар Божанов с предложение МВР да направи промени и в Наредба I-45, касаеща регистрацията на автомобилите.

"С този акт транспортният министър цели да бъдат предприети едновременни действия от администрациите в двете наредби, свързани с поставянето на стикери на автомобилите при първоначална регистрация и преминаване на технически преглед", допълват от МТС.

С едновременната промяна в двете наредби може да отпадне лепенето не само на екостикерите, но и на знака, който се поставя в МВР.

Екостикерите за вредни емисии на автомобилите бяха въведени в средата на 2021 г., а целта им беше се подобри качеството на въздуха в големите градове. В дните с фини прахови частици над нормата замърсяващи превозни средства да не бъдат допускани в централните части на градовете. 

Тогавашният изпълнителен директор на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски заяви, че с тях годишният технически преглед е поскъпнал с 3,30 лева без ДДС. 

Според експерти обаче екостикерите са добро решение в посока намаляване на мръсния въздух, предвид започналите наказателни процедури по тази тема от Европейската комисия спрямо България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Стоичков

Стоичков

06.07.2022 | 10:13

"Според разчетите прегледа е поскъпнал с 3.30лв. без ДДС",а дефакто между 15 и 20лв.до кога ще пълните гушата на някой който произвежда тези стикери.Още с въвеждането им имаше предложения да отпаднат,но по добре късно,от колкото поредната схема за облагодетелстване.

Отговори
2 0
Похвално

Похвално

06.07.2022 | 06:36

Най-после едно разумно решение!

Отговори
7 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?