2374

Шефовете на бъдещето - без висше: Какво мислят 20-годишните

Комуникацията, критичното мислене, емоционалната интелигентност, управлението на хора и запазването на психичното здраве като приоритет - тези са сред основните т.нар. меки умения, които ще са много по-важни за изпълнителните директори в сравнение с техните знания в дадена област. В същото време дипломата за висше образование няма да има особена тежест.

Това са част от изводите в проучването #CtheFuture на на HR компанията Adecco Group, което се провежда за трета поредна година. В него участват 1 685 души от целия свят, представители на поколението Z (родените в периода 1997 - 2012 г.).

Проучването изследва какви умения и качества трябва да притежават бъдещите лидери на ръководни постове, за да управляват ефективно в новата работна реалност, както и какви ще бъдат най-големите им предизвикателства.

На база на анализа експертите от Adecco Group, цитирани от "Дневник" са очертали 7 тенденции, които поколението Z идентифицира като бъдещето на работния свят.

Висшето образование губи силата си

Въпреки че висшето образование все още има стойност, нараства тенденция предимството на опита да тежи повече от степените на образование при оценката на доброто лидерство. Тази година 54% от анкетираните споделят, че не вярват, че бъдещите изпълнителни директори ще имат нужда от университетски дипломи, в
сравнение с 49% миналата година.

Меките умения - критично важни

През 2019 г. 69% от анкетираните в същото проучване са казали, че меките умения са по-важни от твърдите за бъдещите изпълнителни директори. Три години по-късно промяната на парадигмата е съвсем нвдвусмислена. Най-новото проучване показва, че 82% от респондентите смятат, че меките умения са много по-важни за бъдещите лидери.

Екипното лидерство е най-нужното меко умение

Докато комуникацията, критичното мислене и емоционалната интелигентност се нареждат високо в списъка на основните меки умения, младите лидери недвусмислено класират управлението на хора и екипното лидерство като най-важното умение, което бъдещите лидери трябва да притежават.

Нови таланти стъпват на стабилен пазар на труда

Дори докато световната пандемия бушува, новите търсещи работа намериха много възможности за достъп до нова или първа работа. През 2022 г. почти две трети от участниците в проучването #CtheFuture декларират, че са успели да потърсят нови възможности за работа. Миналата година само 50% са се съгласили с това твърдение. Това показва, че компаниите вече са се адаптирали към новия модел на работа и са станали доста по-гъвкави при привличането на таланти.

Гъвкавото работно време - правило, а не в изключение

Пандемията промени всеки аспект от живота ни, но никъде не беше по-осезаема промяната, отколкото в изразеното ни желание за по-добър баланс между професионалния и личния живот. В настоящото проучване 85% от респондентите класират гъвкавото работно време като желателно/много желателно, докато само 30% подкрепят традиционните модели от 9 до 5 часа. Мнозина посочват, че срочните договори все още са желателни, но гъвкавостта да избират работното си време в рамките на тези гъвкави договори е още по-важна.

Ръководене на отдалечени екипи

С хибридния модел на дистанционна работа по-младите поколения търсят лидери, които могат ефективно да ръководят и управляват отдалечени екипи. На въпрос дали настоящите мениджъри и главни изпълнителни директори се справят с тази дейност, 60% от анкетираните отговорят с "да" в миналогодишното проучване. Тази година този брой се повишава до 67%, което е ясна индикация, че лидерите развиват добре своите набори от умения.


Запазване на доброто психично здраве

Освен, че промени моделите на работа, глобалната пандемия накара хората да направят своята преоценка и да поставят благополучието като основен свой приоритет. На въпрос за най-големите опасения относно бъдещето на работата, 20% от поколението Z поставят на първо място психичното си здраве. "Достъпът до света на труда" и "равенството в заплащането" са съответно на 2-ро и 3-то място като най-важните въпроси.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
20-годишните от това поколение още нищо реално не мислят

20-годишните от това поколение още нищо реално не мислят

27.09.2022 | 11:47

Нямат житейски и натрупан реален трудов опит,та да го направят.Излиза едно поколение на супер-потребители,разглезени синчовци и щерки,презадоволени с последни екстри технологични джаджи,масово необразовано,с ниска обща до никаква култура,масово блеещо по тъпизмите в тик-ток и фейсбуци,и раждащо нищо друго освен инфлуенсъри/ки,напомпани цици,джуки и мускули,клатещо се по лостовете във фитнес-залите,скарано с ученето и жажда за професионална реализация.Определено не-бачкатори.с високи претенции за големи заплати,минимални специални умения само от някои със завършена степен на трудова квалификация.Иначе ползващо английски и смесен англо-български жаргон на улично ниво.10-15%макс да са младежите,завършили добре и с ясна нагласа и реална за професионална реализация.Да не забравяме и голям% от финансово заможни родители,осигуряващи им възможност за следване навън-е,там вече чужбината си знае работата,работят и учат.Приземяват се до реалния живот за 1г.Общо-мега потребители,единици кадърни и будни младежи и с добро възпитание.Това е,това отгледаха досега новодемократите,грешно разбиращи какво значи капитализъм.А у нас е в най-зверския си вид,капиталисти и без социална политика и нищо морал,само консуматорство.Може да не ви харесва,но е самата истина,за съжаление.

Отговори
2 0
Тема

Тема

24.09.2022 | 23:30

Много интересна тема, всички сме имали възможност на различни места да видим къкво ли не, влизам в склад за строителни материали и на компютъра циганин едвали образован, казвам чука щтрака хоп дукомента, плащам и готово, влизам в някоя администрация и започват да търсят копчетата на компютъра, то голяма мъка то голям зор, може би и други са го виждали това нещо, защо така бе хора, значи единя си заработва парите а на другия просто му ги дават без значение как е оборота или друго.

Отговори
4 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?