49

Шефът на КЕВР: Токът за бита ще поскъпне

Тъй като преди няколко дни е издадена заповед на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов да бъде включено допълнително количество електроенергия, произведена от ТЕЦ "Марица-Изток 2", това ще доведе до известно повишаване на цената на електрическа енергия за битовите потребители.

Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти в парламента. Той припомни, че досегашните разчети на КЕВР показваха, че средно с 3,63 процента ще се повиши цената на електроенергията за битовите потребители в страната. Заповедта на бившия енергиен министър се прави да бъде подпомогната въглищната централа, която работи на загуба, допълни Иванов.

Председателят на КЕВР не пожела да коментира в какъв диапазон ще бъде това повишение, защото трябва да се направят допълнителни изчисления. Заповедта на бившия министър Христов изисква да бъдат реализирани 2 млн. и 200 000 мегаватчаса електроенергия от ТЕЦ "Марица-Изток 2". Около 1/6 от това количество трябва бъде въведено в микса за регулирания пазар.

"Това означава, че от микса трябва да бъдат изведени други количества енергия от друг производител с по-ниска цена, тъй като общото количество не се променя и това води до повишаване на цената заради по-скъпата енергия от ТЕЦ Марица-Изток 2", коментира Иванов.

Председателят на КЕВР не е сигурен, че новият министър на енергетиката Румен Радев би могъл да отмени тази заповед, но все пак предпочита този въпрос да се отправи към самия министър.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Хм…

Хм…

08.06.2023 | 23:24

Тези различни цени трябва да имитират пазар. Пазар обаче няма. Има регулации отгоре и печалби на един определен кръг за сметка на всички останали. От обикновените хора до производствените предприятия и самата държава. Ако имаше пазар, никой нямаше да купува зеления ток с надутите му изкуствено цени, ако Марица 2 нямаше гарантиран купувач, щеше или да се рационализира, или закрие.

Отговори
5 1
Дии

Дии

08.06.2023 | 19:29

Тия въглищния централи все ще са на загуба. Персоналът взима дебели заплати, миньорите от Мариците и те яки заплати, и все плашат с протести и искат още по високи заплати. А народът е длъжен да им плаща високите цени.

Отговори
5 1
Батко

Батко

08.06.2023 | 18:04

Министурат на Кьорвата Радеф за изпроводяк ви вдигна тока, роби! Добре ли е, русофичета и възрожденци, добре ли е?

Отговори
2 6

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?