2374

Шефът на КЕВР: Няма нужда от извънредна ситуация заради газа, идват 1 млрд. куб. м от Азербайджан

"Не знам за разговори при президента за евентуално обявяване на извънредна ситуация заради газа. Според мен това не е необходимо. Природен газ ще има, макар и на висока цена през август и септември. После цената ще намалее, защото ще дойдат 1 млрд. кубични метра от Азербейджан, договорени още през 2013 г."

Това заяви в "Тази сутрин" по бТВ Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Той добави, че природен газ ще дойде от няколко направления. С Азербейджан ще се преговаря за още количества по дългосрочен договор.  Друг вариант е втечнен природен газ с танкери в източното Средиземноморие, но проблемът е инфраструктурата, която да ги доведе до България.

"Гърция въвежда допълнителен плаващ танкер, който е склад за допълнителни количества природен газ, които там да бъдат разтовравани. Не мога да кажа конкретно за България дали това може да се направи. Но България ще успее да купи от фирми, които вече са купили слотове. Турция е друг вариант. Аз вярвам и в европейската солидарност - че България ще бъде подкрепена", каза Иванов.

"Кризисният щаб ще насочи своите усилия да се достигне до гарантирано снабдяване до края на тази година и началото на следващата. Ако още през февруари, когато започна войната, бяха взети мерки, сега нямаше да имаме проблем. Този момент беше пропуснат и сега ще се компенсира с по-високи цени", добави шефът на КЕВР. И уточни, че Кризисният щаб ще решава проблеми за природния газ, течни горива, електроенергията. Целта не е да се всява паника, а да се вдъхне спокойствие, че проблемите ще бъдат решени."

"Гаранции обаче не могат да бъдат дадени, след като предишното правителство даваше разнопосочни, хаотични сигнали. Бяха създадени фалшиви усещания у хората, например, че ще получаваме 4 пъти по-ниски цени", подчерта Иван Иванов.

"Още не сме изслушали "Булгаргаз", но до 12 август ще има заседание, за да утвърдим цената на природния газ. Вероятно ще потъврдим 60 процента увеличение. Ние нямаме правомощия да определяме тази цена", обясни шефът на КЕВР. До 1 януари цената на парното няма да бъде повече променяна, увери той. Смята, че има нужда от помощ за топлофикациите. Днес приключва проверката в "Топлофикация" - София. 

Запитан има ли реален риск да спре природният газ за "Топлофикация" - София, Иванов заяви: "Ще има решение, това е най-големият потребител - на 30%. Не може да бъде спряна "Топлофикация". Винаги има решения. Въпросът е те да са най-добрите, за да не се продължи с потъването в дългове".

За електроенергията битовите потребители да са спокойни, защото цената до 30 юни догодина е с увеличение 3%, която е малко на фона на другото поскъпване. Цената на бизнеса е свързана с цената на организирани борсов пазар и там има система за компенсации.

Относно финансовото състояние на "Булгаргаз" Иванов заяви, че компанията е била предадена на сегашното ръковоство с печалба над 60 млн. лева. Сега има загуби от 550 млн. лева и те не са само от "Топлофикация" - София. Дължи 105 млн. данъци към НАП. Лошото финансово състояние е заради управлението от февруари насам, смята Иванов.

Той бе категорчен, че не е за възобновяване на преговорите с "Газпром". "Булгаргаз" изпълняваше коректно договора си с тях, но другата страна го промени ултимативно. С тези действия показа, че не е надежден доставчик. Ако се договорим и се окаже след 3 месеца, че пак сме вражеска държава?", попита реторично шефът на КЕВР.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ГЪZПРОМ

ГЪZПРОМ

05.08.2022 | 09:56

– Правим щаб за кризата с газа! – Но ние криза нямаме! – И криза ще ви направим!

Отговори
4 2
Боян

Боян

05.08.2022 | 09:37

Няма извънредна ситуация , Айде св се пукнете, фенове на предателя Радев!

Отговори
4 4
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

05.08.2022 | 09:08

А дали е ТАКА кои ЩЕ НИ каже

Отговори
2 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?