Шеф на прокуратурата в Бургас изгоря заради Красьо

Първата оставка на шеф в съдебната система, контактувал с Красьо Черничкия, вече е факт. Молба за отстраняване от поста е подал административният ръководител на Окръжна прокуратура Бургас Ангел Ангелов, съобщиха от Висшия съдебен съвет. На миналото заседание на ВСС висшите магистрати призоваха всички, които са имали контакт със скандалния плевенски бизнесмен, да подадат оставка. Такива контакти са имали близо 45 магистрати, обяви преди време главният прокурор Борис Велчев. През юли стана ясно, че известният като Красьо Черничкия Красимир Георгиев е предлагал ръководни постове в магистратурите срещу скромната сума от 200 хил. евро. Красьо твърдял, че разполага с гласове на 13 от членове на ВСС.

„Породено е съмнение относно назначаването ми на длъжността „Административен ръководител окръжен прокурор" и затова подавам молба за освобождаването ми от тази длъжност", пише Ангел Ангелов в молбата си. Той бе избран за окръжен прокурор през месец юни т.г., неговата кандидатура за втори мандат беше издигната от главния прокурор Борис Велчев. Ангелов е бил разпитван по досъдебното производство, образувано заради незаконното кадруване. Според Дарик радио Ангелов е водил 90-секунден разговор с 27-годишния бизнесмен, а шефът на Окръжната прокуратура твърди, че познат, колега или зложелател му е дал номера на Красьо, за да му се обади.

„Този разговор, както и много други през този и следващия ден, бяха с пожелателен тон във връзка с предстоящия избор на 17 юни за административен ръководител на Окръжна прокуратура Бургас". На 17-ти, в деня на избора, съм провел още два разговора с продължителност няколко секунди, наред с много други такива със същото пожелателно съдържание, което е без значение. Факт е наличието на разговори с този телефон. Това поражда съмнение относно избора ми, което не мога да допусна", пише в мотивите за своята оставка Ангел Ангелов.

Той твърди, че веднага е обявил пред главния прокурор Борис Велчев, че ще подаде молба за освобождаване, но изчакал няколко дни, защото е ръководел екип по разследване на отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов и неговата оставка би подействала демотивиращо на колегите, разследващи прокурори и полицаи.

 

ЗВЪНЯЛ СЪМ НА БИЗНЕСМЕНА, НО НЕ ГО ПОЗНАВАМ

Ангел АНГЕЛОВ, окръжен прокурор на Бургас

Интервю на „Всеки ден"

- Г-н Ангелов, вие сте първият магистрат, административен ръководител, който подава оставка заради контакти с Красимир Георгиев, известен като Красьо Черничкия. Очаквате ли други ваши колеги да последват примера ви?

- Аз не зная дали съм първият.

- Първият сте.

- А и не зная кои други колеги са вкарани в този целия скандал. Възможно е да има и други колеги. Това е въпрос на решение на въпросния магистрат.

- Казвате, че сте вкаран в този скандал. Как всъщност се озовахте в телефонния тефтер на Красьо?

- Това подробно съм го написал в мотивите си. Установих, че на 16-ти (бел. ред. - юли), в деня преди избора ми, около 15 часа е проведен разговор от моя телефон към този телефон с продължителност около 90 секунди. По същото това време съм водил и много, много други разговори - с познати, непознати, колеги, приятели, с колеги журналисти. На 17-ти също. И на 17-ти следобед имам позвъняване. Като излязох от конкурса, на тези, които са ми се обаждали, се обадих. Говорихме как е минал конкурсът. Разговорите и на 16-ти, и на 17-ти са ми били от рода: „Да, вие сте достоен, вие сте показал, че можете да ръководите прокуратурата, вие ще бъдете избран". Чисто пожелателни разговори от познати и непознати хора.

- Така както разбирам - вие сте набрал телефона на Красьо?

- Да, така е. Някой ми го е подал. Това се случва много често. Иначе аз няма откъде да го имам.

- А познавате ли г-н Георгиев?

- Не, не познавам този човек. И е крайно време да стане ясно кой е този човек, но това е въпрос на други органи, които трябва да го кажат.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?