4020

Шампиони сме по забавени ремонти, но само три фирми са глобени

Индексациите са 7 пъти по-големи от глобите

Законът за обществени поръчки (ЗОП) е основният инструмент, с който бюджетните структури могат да защитят собствените си инвестиции и обществения интерес. Неслучайно и контролиращият орган - Агенцията за обществени поръчки (АОП) е разписала широк набор от мерки, които да послужат като щит срещу некоректни фирми, забавяния в сроковете или некачествено изпълнение. В Пловдив обаче за последния мандат са наложени едва 52 хил. лева санкции на изпълнителите на големите проекти.    

Местната власт често сякаш вижда своя партньор не в лицето на гражданите, а в това на изпълнителите по обществени поръчки. И им прощава действия или бездействия, които са в ущърб на публичния интерес. 

Ако при дребните обществени поръчки, като тези за доставки на стоки и услуги, щетите често са минимални и остават само за самата администрация, то при строително-ремонтните дейности контрата, в крайна сметка, остава изцяло при гражданите - разкопани улици, затворени пътища и забавени ремонти, които пък създават все по-тежък трафик и нерви на над 350 хиляди души в града.

Това провокира "Марица" да попита новия общински екип за действията по санкциониране на изпълнителите по ключовите за града проекти за отминалия 4-годишен период (от 2020 до 2023 година включително) при кметуването на Здравко Димитров. Интересът ни беше към големи проекти (строителство и ремонт на сгради, пътища и обществена инфраструктура) със стойност над 200 хил. лева без ДДС.

Точно този тип поръчки често се оказват най-проблемни и във фокуса на общественото внимание. Те са и тези, чието изпълнение пловдивчани ежедневно виждат. Данните, получени от Дирекция „Строителство и инвестиции“ към Община Пловдив, показват, че за последните няколко години едва по три обществени поръчки местната администрация е упражнила правото си на финансова санкция спрямо изпълнителите заради забавяния, неточни сметки или некачествено изпълнение. За същия период са възложени и подписани близо 150 подобни договора, което значи, че според местната администрация проблеми е имало в едва 2% от случаите.   

Още по-любопитният момент от получената справка е, че и трите санкции се отнасят към проекти за саниране на многофамилни жилищни сгради по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”, където заради европейското финансиране контролът е много по-затегнат. Тяхната обща стойност пък е точно 52 493,85 лева, при това, след като по трите поръчки е имало и индексация за общо 346 818,84 лева.

Така, на практика, се оказва, че проблеми в изпълнението последните години е имало само при санирането на блоковете на бул. „България“ №45-47, бул. „Васил Априлов“ №83-91 и ул. „Жеравна“ №1-3. Нито един от многомилионните проекти (някои от които все още се работят, а трябваше да са приключени преди месеци) не е бил санкциониран дори и с един лев от администрацията.

И трите сгради са от първия тур на санирането, пуснати в обща поръчка. Изпълнителят на бул. „България“ е била фирмата "Парсек Груп", глобена с 28 548,72 лв. Дейностите по енергийна ефективност на бул. „Васил Априлов“ са изпълнявани от "Пирс-Д" ООД (там корекцията е в размер на 2 576,95 лева), а реализацията на проекта на ул. "Жеравна" е дело на “Екодин”, които са получили с 21 368,16 лв. по-малко. Сметката показва, че общата стойност на трите обособени позиции, с включените индексации е 1 853 361,84 лева, което значи, че санкцията представлява под 3 на сто от нейния финансов обем. 

В столицата одрусаха "Парсек груп" с 1,6 млн. лева

Докато Община Пловдив години наред уважава всяко входирано съобщение за забавяне на някой от ключовите проекти, което изпълнителите обявяват, в София вече има сериозни глоби точно по това направление. В края на миналата година новият кметски екип на Васил Терзиев поиска да бъде наложена максимална глоба в размер на близо 1,6 млн. лева на "Парсек груп" за ремонта на столичната улица "Цар Шишман" заради драстично забавяне.

Това се явява и максималната сума (30 на сто от общата стойност) за санкцията, предвидена по договора за проект „Изграждане, възстановяване и обновява на публични пространства от централна градска част - Зона 2“. Освен огромното закъснение, което е близо една година, работници на дружеството са оставили дървени греди, елементи за пейки и строителни отпадъци цели 3 дни на тротоара на улица "Цар Шишман", което е създало неудобство за столичани.

На 10 декември м.г. Дирекция “Контрол на общественото строителство” е започнала проверка и е установила нарушения в организацията на работа на изпълнителя. Самият Васил Терзиев пък още през октомври е подал сигнал до Европейската прокуратура за установени нередности в голяма част от ремонтите в София. "Парсек груп" вече веднъж е била глобена от контролиращия орган, като първата санкция е била в размер на 217 хил. лева.

Забавянето пък създава реален риск Столична община да загуби близо 5 млн. лева заради забавените от "Парсек груп" ремонти на улиците "Цар Шишман" и "Шести септември". Средствата са безвъзмездна помощ за общината по Оперативна програма "Региони в растеж" и проектът трябваше да бъде приключен най-късно до 31 декември 2023 г. По договор ремонтът на двете улици е за 5.3 млн. лева и според разписания договор трябваше да е готов през март 2023 г., но реално се очаква лентата да бъде прерязана през март или април т. г. Бончо Бонев - управител на  строителната фирма, е изтъкнал, че закъснението се дължи на лошо време и обективни обстоятелства.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Боко тиквата

Боко тиквата

20.02.2024 | 11:54

Как ще ги глобяват, нали ми пълнят чекмеджето?!?

Отговори
1 0
2+2=4

2+2=4

20.02.2024 | 09:48

Фирмите минават метър, ама по-важното е, че строежа на хотела на Асеновградско напредва!

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?