Шахматната дъска на Бойко

Не са минали и 100 дни от управлението на ГЕРБ и в публичното пространство се завъртяха първите министерски имена, които предстои да освободят поста. Този факт е изумителен на фона на предходните кабинети управлявали България и на афиширана готовност от ГЕРБ. Кабинетът няма пълни три месеца на власт, за да бъдат поставяни оценки. Причината за вълната от министерски рокади трябва да бъде търсена по-скоро в самия лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и неговите назначения за съответния ресор. Бившият столичен градоначалник успя само за седмица да нареди кабинета си, а след това той бе гласуван и на практика започна да работи само 3 седмици след националния вот. Бързината и размахът, с които действа Борисов, пленяват електората, но дали ГЕРБ наредиха правилните хора на правилните места.

Първият гаф бе с назначаването на поста външен министър на Румяна Желева. Че дипломат номер 1 е професионалист не би следвало да буди съмнение и наистина тя заслужава поста. Още повече че тя е познато лице в европейското публично пространство, което ни гарантира добри контакти. Странно защо обаче тя бе пусната в евронадпреварата, след като в ГЕРБ е било ясно, че ще я върнат в България. Абсурдът стана още по-голям, след като Борисов недвусмислено заяви, че следващият български еврокомисар ще е Румяна Желева, и не само това, ами поиска и ресора енергетика. Смела постъпка на българския премиер, но дали не бе посъветван грешно отново. Досегашният ни еврокомисар Меглена Кунева се ползва с голям авторитет сред партиите от целия политически спектър в Европа. Освен това тя има силен поддръжник в лицето на новия-стар председател на еврокомисията Барозу, който всъщност ще е шеф на Желева. Вероятността при нов мандат на Кунева да получим по-отговорен ресор, респективно повече влияние в съюза, е по-голям от варианта „Желева", при който ЕС може да ни прати в „трета глуха" на някой комичен комисариат, както се случи с Румъния и ресора й „езиковото многообразие". Дали ходът с Желева ще се окаже успешен, предстои да видим, но едно е сигурно - местенето й от пост на пост говори или за липса на кадри, или за сбъркана управленска стратегия от страна на ГЕРБ.

Овакантеният стол на Желева предвещава следващия ход на Генерала. Най-близко до него стои военният министър Николай Младенов. Един бърз прочит на професионалната му биография ясно подсказва къде е неговото място в Министерския съвет. За съжаление, не е това, което заема сега! Кой пък ще заеме неговото място, е отделен въпрос, който обаче ще бъде решен лесно предвид средите, от които излиза Борисов.

Следващият министър, който си тръгва от кабинета, е Йорданка Фандъкова. Отново безспорен професионалист, отговарял дълги години за образователния ресор в Столична община, тя безспорно бе на мястото си като образователен министър. Явно обаче нуждата от доверен човек в столицата е надделяла. Борисов я е готвил за кметския стол отдавна, което пролича още при гафа за онлайн записването в детските градини, когато го отнесе шеф на дирекция, а не ресорният зам.-кмет тогава - Фандъкова. Този ход  отново породи полемики. Защо Фандъкова пое образованието, след като ГЕРБ имат намерение да я пускат в изборната надпревара за кмет на София? Борисов обясни своя избор с необходимостта от кмет, който е запознат в детайли с работа в Столична община. Интересно как ли се чувства самата Фандъкова, защото това е понижение в длъжност, макар да си кмет на столицата да е нещо по-специално в сравнение с другите градове. „София в добри ръце" е мотото на предизборната й кампания. Интересно в какви ръце попада образованието ни?!

Вицепремиерът Симеон Дянков също записа първата си черна точка. В началото на седмицата той предложи част от фиска да бъде оставен на депозит в търговските банки, като по този начин щяла да се повиши доходността от него. Първоначално Борисов подкрепи идеята. След лавината от негативни коментари от видни икономисти като Иван Костов, премиерът заяви, че тази стъпка няма да се прави. Хапливият коментар на президента Първанов, че Дянков го играе премиер, явно засегна честолюбието на Борисов и той поохлади ентусиазма на вицето си.

Строителният министър Росен Плевнелиев стигна още по-далеч, разбивайки на пух и прах тезата на ГЕРБ, че бюджетът за 2009-а е като прояден от молци. Само преди 10 дни Плевнелиев проплака, че в края на годината дефицитът в неговото ведомство ще е 350 милиона лева. През седмицата обаче изтече информация, че именно там са раздавани премии в размер на една заплата по повод празника на строителя Димитровден. Плевнелиев се заоправдава, че парите били от икономии, защото, видите ли, той нямал по 5 заместници и отбор секретарки. Или Плевнелиев не е разбрал правилно колегата си Дянков, че няма пари за 13-а заплата, или финансовият министър не е на ти с математиката!

Парадоксално или не, народната любов към Бойко Борисов не познава граници. Според последното проучване на НЦИОМ одобрението за премиера достига 77 процента, а кабинетът качва още 11 процента само за последния месец. Всеки министър поотделно също качва рейтинг, а ГЕРБ бавно и сигурно изсмуква десните партии. Тези впечатляващи резултати могат да бъдат обяснени най-вече с непрестанното вадене на кирливите ризи на управлението на Тройната коалиция. Това се оказа доста умел ход от страна на ГЕРБ, но и той скоро ще изчерпи своя заряд, ако в резултат на разкритията, на съдебната скамейка не бъдат изправени бивши министри.    

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?