2374

СЕМ призова: БНТ дължи обяснение за кадъра с Лена Бориславова и Кирил Петков

Съветът за електронни медии (СЕМ) призова Българската национална телевизия (БНТ) да отстоява високите професионални стандарти при изпълнение на обществената мисия и да не допуска подвеждаща информация в редакционното си съдържание.

Повод за това стана снимката, публикувана от БНТ във вторник, която предизвика множество публикации в различни медии, в които се твърдеше, че бившият премиер Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова напускат Министерски съвет, хванати за ръце.

От Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) също коментираха случилото се.

„Други телевизии разпространиха видео от събитието и опровергаха спекулациите, пораждащи се от снимката. Лена Бориславова също публикува статус във „Фейсбук“ по темата и посочи, че тази акция цели да дискредитира не само лидера на „Продължаваме промяната“, но и самото участие на жени в политиката“, припомнят от АЕЖ.

Авторката на снимките - фоторепортерката Десислава Кулелиева, посочва пред „24 часа“, че е прегледала всичките кадри и е установила, че става дума за зрителна измама. По думите ѝ на нито един друг кадър от серията снимки, които е направила, не се вижда подобно нещо.

„Тъй като снимката, публикувана от БНТ, бе използвана за дезинформация в навечерието на предизборна кампания, би било логично обществената телевизия да даде подробно обяснение и да обясни по какъв начин е бил избран точно този кадър, след като по думите на авторката той е различен от всички останали. Важно е БНТ да разсее съмненията, че вместо да информира обективно, може да бъде използвана за манипулиране на общественото мнение в полза на определени политически кръгове“, посочват още от АЕЖ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Анализатор

Анализатор

03.08.2022 | 20:40

ъсуциъцията от трима лайномета кога ще се извини за помията,излята по повод много *истинските снимки* с пари и кюлчета?Няколко боклука,захранвани от неизвестни източници,ще дават морални оценки?!?На снимката СЕ ДЪРЖАТ за ръчички,а на парапета една ръчичка *шаваше* под полата на гуглева!Защо мълчите,платени драскачи?

Отговори
5 2
Аха

Аха

03.08.2022 | 21:42

Колкото се извиниха от парцала на Блъсков навремето за партийната книжка на Софиянски.

Отговори
5 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?