2374

СЕМ не намери нарушение в назначаването на Емил Кошлуков за шеф на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) не намери нарушения при избора на Емил Кошлуков за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Позицията на медийния регулатор дойде в петък - ден след като председателят на комисията по култура Тошко Йорданов (ИТН) призова регулатора да уволни преждевременно Кошлуков заради потенциална измама.

В детайли, Йорданов се усъмни дали Кошлуков действително е бил програмен директор в партийната телевизия на "Атака" ("Алфа"), преди първото си кандидатстване за генерален директор на БНТ. Оказа се, че депутатът от ИТН е изискал и получил данни от НАП, от които ставало ясно, че Кошлуков е регистрирал договора си за тв "Алфа" в деня, когато я е напуснал, а не както е по закон до 3 дни от назначаването. Това му даде повод да се обърне към СЕМ с привив - "Хубаво е помислите дали не е редно Емил Кошлуков да бъде уволнен предсрочно".

СЕМ: Няма факти за несъответствие

В петък обаче регулаторът посочи, че след като се запознал с предоставените документи, “не установява факти, които да сочат несъответствие на избрания през 2019 г. генерален директор на БНТ с изискванията на закона”.

Оттам добавят, че "твърдените от Комисията по култура и медии “нередности” са извън правомощията на СЕМ, който не може да разследва истинността на представени официални документи", добавя регулаторът.

Кандидатирайки се за генерален директор на БНТ през 2017 г., Кошлуков покри критериите за трудов стаж, посочвайки, че през последната година е бил програмен шеф в телевизия "Алфа". Дотогавашният му ръководен стаж в ТВ7 и Нюз 7, финансирани от фалиралата КТБ, не бе достатъчен да покрие изискването. Представеният документ обаче породи съмнения дали Кошлуков въобще е бил програмен директор на телевизията на Волен Сидеров, защото още тогава служители от партийната медия твърдяха, че никога не са го виждали.

Конкурсът през 2017 г. бе спечелен от Константин Каменаров, който малко по-късно покани Кошлуков за програмен директор на БНТ 1.

През април 2019 г. обаче Каменаров напусна поста заради присъда за шофиране в нетрезво състояние и СЕМ без колебание назначи Кошлуков за временен шеф на БНТ. Престоят в обществената телевизия му осигури легитимен стаж на ръководна длъжност и той се кандидатира с летящ старт за генерален директор. Трудовият стаж в партийната телевизия на "Атака" изведнъж бе заличен от подробната биографична справка, публикувана на сайта на БНТ.

СЕМ: Подложени сме на безпрецедентен натиск

От СЕМ добавят, че въпреки че представителите на регулатора са били изрично поканени да присъстват на заседанието на комисията в четвъртък, те не са могли да изразят позиция, защото им е отказана възможност да изразят становище по поставените въпроси.

"Съветът за електронни медии, в качеството му на независим регулаторен орган, е подложен на безпрецедентен политически натиск. СЕМ настоява представителите на политическите партии да се въздържат да използват език на омраза и реваншизъм без факти или правни аргументи. Целенасоченото дискредитиране на регулатора не само нанася непоправими щети на неговия авторитет в бъдеще, но показва обезпокоителна липса на разбиране на смисъла и предназначението на регулаторните органи, създадени в демократичните страни по силата на европейска директива", посочват още от СЕМ.

В момента комисията на Йорданов е задействала процедура за подмяна на двама членове на СЕМ, излъчени от парламента.

Поради тази причина Съветът възнамерява да информира европейските органи за отношението, демонстрирано от представителите на законодателната власт в страната.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?