2374

Създават втора българо-македонска историческа комисия, за да отпуши процеса на преговорите

Ще бъде създадена смесена българо-македонска историческа комисия в сянка, която да работи паралелно и да отпуши процеса на преговори между София и Скопие, съобщи пред БНР историкът Стефан Дечев от новоучредения на 19 април Клуб за българо-македонско приятелство.

"Ще имаме и собствен дневен ред, собствен календар, собствени събирания. Ще се опитаме да покажем, че не е задължително след всяка среща да има скандали. Нашата комисия ще бъде едно предизвикателство пред другата комисия."

Стефан Дечев изрази надежда участниците в комисията в сянка да са готови "на отворен диалог".

"Запознати са и едните, и другите с публикациите на отсрещната страна. Виждат, че има точка на приближаване, на пресичане на някои от тезите."

"Не си поставяме за цел до юни да бъде вдигнато ветото. Подхождаме реалистично", заяви Дечев.

"Неговата цел е да покаже, че е възможно да се съберат хора от двете страни на границата и да водят искрен и ползотворен диалог, насочен към всички области на живота", поясни Дечев за мисията на клуба, който има над 120 членове, а първата му публична проява ще бъде на 16 май.

"Не се знае в кой момент миналото ще взриви процеса, ако не сме подготвени да говорим за него по съвременен начин", смята Стефан Дечев.            
"Когато говорим за история, не е Румен Радев, който ще ни каже как стоят нещата с историята", коментира той във връзка с изявления на президента през седмицата по темата за преговорите за членство на РСМ.

"Българската позиция се сменя непрекъснато. Хубаво е, когато се формулира една позиция, да не се сменят акцентите в нея", посочи историкът в предаването "Преди всички". "Като погледнете медиите в София и Скопие, разбирате, че те създават една среда, атмосфера, която не предполага в краткосрочен план промяна на позициите", отбеляза още Дечев.

Албания е заложник на спора между Скопие и София, според албанския премиер

Албания е заложник на спора между Северна Македония и България, каза днес албанският премиер Еди Рама в обръщението си на Конференцията на председателите на парламентите на страните от Адриатическо-йонийската инициатива, която се провежда в Тирана.

Адриатическо-йонийската инициатива обединява Албания, Босна, Хърватия, Гърция, Италия, Черно море, Северна Македония, Словения и Сърбия.

Рама посочи, че няма друго решение освен търпение и изрази безпокойство от многото проблеми с процеса на евроинтеграция, отбелязва МИА.

Процесът на присъединяване към ЕС е невротичен процес. Албания е заложник на задънената улица в разговорите между нашата съседка Северна Македония и България. Това е една от ситуациите, които ЕС може да създаде. Няма книга или опит, няма обяснение как може да се действа, каза Рама.

Не трябва да губим търпение и желание за Европа, отбеляза той.

Той подчерта, че Европа е първият свободен избор на страната му, защото "досега сме били под властта на различни империи против нашата воля".

Целта на Албания е да насърчава сътрудничеството и мира в Европа. В плановете ни няма друга алтернатива освен Европа, каза Рама.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?