4020

Съвет на лекар: Ако ви ухапе отровна змия, не правете резки движения

Отровните змии се срещат високо в планината и извън населените места. Като видим такива не трябва да ги докосваме, при ухапване - без резки движения и с набавяне на противоотрова ще решим проблемите си“. Това заяви за БГНЕС херпетологът д-р Емилия Вачева.

През последните дни сме свидетели на все по-честите срещи на хората със змии. Поради незнание много от тези срещи завършват с ухапвания.

„В България има 16 вида змии и можем да ги срещнем навсякъде, но трябва да знаем от кои да се притесняваме и от кои не. Повечето в страната ни са доста екзотични и трудни за намиране“, обясни хепертологът.

Тя уточни, че неотровните змии са смоци и голям стрелец, но има и два вида отровни -пепелянката и усойницата.

Усойницата е високопланински вид и нея можем да видим само по време на разходка във високата планина, затова пък пепелянката обитава по-ниски райони, но предимно извън населени места“, подчерта Емилия Вачева.

Хепертологът бе категорична, че когато сме в планината трябва да сме с високи обувки, дълги панталони и като видим усойница да не се докосваме до тях. „Трябва да ги оставим на мира, те или ще избягат, или ще ни оставят да си тръгнем. Единствените случаи, в които могат да ни ухапят е при опит да ги преместим или по някаква друга причина се докоснем до тях“, поясни Вачева.

Тя обясни, че у нас няма смъртни случаи, но случаи на ухапване да. „В крайна сметка те не са смъртоносни, но биха представлявали опасност за деца и много възрастни хора. Ако имаме инцидент с отровна змия, трябва да се обадим на Бърза помощ или на Планинска спасителна служба, да запазим спокойствие, да не правим резки движения, понеже с движенията отровата ще се движи по-лесно по-кръвта“, подчерта Емилия Вачева.

Хепертологът коментира, че симптомите при ухапване са гадене, замайване, диария, отпадналост, главоболие и то трае от 1-2 дни до повече в зависимост от организма. „Когато поискаме лекарска помощ вече се вливат системи и се дават медикаменти”, заяви д-р Вачева.

Емилия Вачева смята, че в повечето големи, а и по-малки градове болниците разполагат с противоотрова. „Там има със сигурност и е добре да се постави от лекар“, съветва хепертологът

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?