46

САЩ ни изпращат най-нови тренажори за изтребителите F-16

България ще получи тренировъчни симулатори за американските изтребители F-16 за обучение на пилоти за национални и мисии на НАТО от компанията производител „Локхийд Мартин“. Страната ни е сред първите страни, които ще получат изтребители F-16 Block 70, и ще разполага със симулатори с най-новата техническа конфигурация.

България ще има осем свръхзвукови изтребители F-16 Block 70 от последно 4-то поколение с най-модерните способности в инвентара на НАТО. Изтребителят осигурява оперативно съвместими способности в рамките на военновъздушните сили, подсилва партньорствата със съюзниците като по този начин укрепва националната отбрана и сигурност.

„Най-новото поколение тренировъчен комплекс за F-16 на „Локхийд Мартин“ позволява на летците да тренират в изцяло реалистична среда, което гарантира готовност за изпълнение на мисия“, заяви Чонси Макинтош, вицепрезидент на бизнес отдела за обучение и логистика на „Локхийд Мартин“.

За подготовка на българските пилоти на F-16 новите тренировъчни комплекси ще осигурят базирана на симулация среда, която възпроизвежда всички системи, сензори и бойни системи. Тренировъчната система може да работи в мрежа, така че да даде възможност на пилотите да тренират заедно в различни сценарии, за да получат най-усъвършенстваното обучение, при това при съвсем достъпни условия.

Изтребителят F-16 блок 70, произведен в Грийнвил, Южна Каролина, разполага с усъвършенствана авионика, радар с активно електронно сканиране на антенната решетка (AESA), модернизирана кабина, усъвършенствани бойни системи, допълнителни резервоари за гориво, автоматична система за избягване на сблъсък на земята (Auto GCAS ), усъвършенстван двигател с уникален за индустрията удължен експлоатационен живот от 12 000 часа.

Към днешна дата са произведени повече от 4500 F-16 изтребители, като около 3000 F-16 от тях са на въоръжение в 25 страни, включително във ВВС на САЩ. В световен мащаб F-16 има около 19,5 милиона летателни часа и над 13 милиона полета, отбелязват от компанията.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
нашите летци знаят как

нашите летци знаят как

27.01.2022 | 15:00

т@ш@к работа... кога идват истинските

Отговори
5 0
Геймър

Геймър

27.01.2022 | 13:31

Ега ти скъпите плейстейшъни, дето сме си купили от американците! Пък аз мислих, че са самолети.

Отговори
6 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?