2374

САЩ и Франция са добрият пример за президентска република, но можем да създадем наш Путин или Ердоган

Президентската република е форма на управление, при която президентът има широки правомощия в държавното управление. В неговите ръце са съсредоточени както функциите на държавния глава, така и тези на министър-председателя.

Тази система на управление се нарича още дуалистична република. Изпълнителната власт е в ръцете на президента, а законодателната - в парламента. Мнозина смятат напълно погрешно, че тази форма ще промени обществото като с магическа пръчка.

Реалността показва, че корумпираните държави са такива и в президентската форма на управление. Показателна е разликата между САЩ и Перу например.

Еквадор, където има президентска република, е печален пример, за това какво става, когато лидер с интелектуален дефицит заеме най-важния пост на държавата.

Месеците между август 1996 и февруари 1997 се помнят с президентството на шоумена Абдала Букарам.

Той е пъстра птица с богата биография. Като лекоатлет носи знамето на страната си на Олимпийските игри в Мюнхен 1972, после завършва право и става шеф на полицията в една провинция. Бил е кмет на Гуякил и президент на местния футболен отбор "Барселона".

Цялото му управление мина с концерти с местни миски, докато страната се давеше в икономическа криза. Накрая Букарам обяви неолиберелните реформи на аржентинеца Доминго Кавальо. Първата стъпка от тях беше да спре помощите за най-бедните.

Президентът шоумен Абдала Букарам

Еквадор потъна в хаос, а конгресът освободи Букарам от поста с формулировката "умствена неспособност да управлява страната".

Президентската република създава предпоставки за съсредоточаване в ръцете на президента на големи пълномощия. За Мексико, която се води държава в преход, това е важно.

Оказва се важно и за държави като Румъния, която е с полупрезидентска република, и причината за това са силните монархически настроения в страната.

Всички страни от Северна и Южна Америка, без Канада, са президентски републики. За САЩ моделът се счита за успешен, а за нестабилни и корумпирани страни като Перу е катастрофа.

В основата на конституцията на САЩ е залегнал принципът на разделение на властите. Законодателната власт принадлежи на Конгреса, а изпълнителната - на президента, съдебната - на Върховния съд.

Тази форма на управление се среща и в някои държави в Азия и Африка. Често в тези страни обаче президентите излизат извън конституционните рамки на своите правомощия, заради което се определят като „супер президентски”.

Популярна форма на държавно устройство е полупрезидентската република. Тя обединява чертите на президентската и на парламентарната република. Такава е формата на управление в Русия, Франция, Сирия, Алжир, Нигер, Мавритания, Конго и Мозамбик.

От една страна, характерното за нея е извънпарламентарният начин на сформиране на правителството, при който парламентът няма право да гласува вот на доверие. От друга, президентът има право да разпуска парламента и въпреки че де юре той не е глава на правителството, де факто изпълнителната власт е в ръцете му.

В края на мандата си президентът на България Желю Желев се застъпваше за преминаване към полупрезидентска република и у нас. Според конституцията на Петата френска република от 1958 г. президентът се избира от гражданите и ръководи правителството, което е характерно за президентската република.

От друга страна обаче, назначеното от президента правителство трябва да се ползва с доверието на долната палата на парламента - Националното събрание, което е характерно за парламентарната република.

Заедно с това президентът може да разпуска Националното събрание по своя преценка, която черта не е характерна нито за едната, нито за другата разновидност на републикансканската форма на управление. Германия в периода от 1919 до 1933 г. и Хърватия между 1990 до 2000 г. бяха полупрезидентски републики.

Интересното е, че някои държави, които се определят като парламентарни републики, като Австрия и Ирландия, всъщност имат конституции, които дават повече правомощия на своите президенти, отколкото има държавният глава на Франция, например.

В крайна сметка, превръщането на България в президентска република не гарантира, че ще бъдем като САЩ и Франция, а създава реален риск да получим нашенски вариант на Путин или Ердоган.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Що ли е таз чииииййфутска дебилски пропаганда

Що ли е таз чииииййфутска дебилски пропаганда

25.01.2023 | 18:54

Няма ли поне един грамотен правист та да обясни на стадото чииииифутско заблеяло което през час през два ни бута като пример Америката им Че Първо Америка е едно просто като тях географско понятие Демек Континент А този континент един път е разделен пак като географско понятие на Южна и Северна Америка Във рамките на Северна Америка съ нахудат две държавички. малки Фашиския ФАЩ фашиска Канада Отделно от това Фашиския ФАЩ е нацвъкан от над 50 щата всеки със отделно свое щатско законодателство което пък изобщо не важи когато става пък за Федералното Пак и най важното Демек Съвсем различна законодателна и правна уредба която няма нищо общо със Правото и законите на Европа Завършилия Право във Европа не може да работи като правист юрист във прехваления им Фашиски ФАЩ Няма да споменавам че дори и завършилите във Европа медицина не могат да работят там без да изкарат отново приравнителни курсове по медицина който по същество са си направо да учат отново пет години Това важи и за ред други професии Дори и за чистачите на тоалетни е нужно Щатско Федерално специално образование Защото у щатските кенефи както знаем и фекалиите им са по огромни и специални Там у прехваления им ФАЩ можеш даже да си избереш във кой от щатите им да ликвидираш някого стига той да дойде да те посети или ти да го посетиш Там пак във прехваленият им ФАЩ можеш да си избереш и Щат където да си разкарваш домашния слон любим на каишка защото у другите щати туй е забранено За неразбралите ме до тук ще дам следния пример У Пловдивския щат не можеш да си разхождаш слона на каишка като домашен любимец Но ако идеш у щата Хаскьой можеш А у Варненския щат не можеш да бъхтеш тъщата ти дори и със цвете Но ако ти дойде на гости у щат Перник можеш до пет винкела да и изкривиш у чотурата и дебела Но само до пет Ако и изкривиш повече от пет например шест Федералният им закон ще те подгони У прехваления им ФАЩ оръжието се продава като пататите на пазара у Слатина или като у Първенец на борсата като бананите Можеш да си го купиш даже и кварталната бакалия И при толкоз разлики и никакви прилики между България и чииииййфутският им фашинизиран и агресивен ФАЩ що другарите чииииййййфути през час през два ни го бутат като пример под заглавието неспокопсано Америка така Америка онака А Америка продължава и на Юг Нали

Отговори
0 0
Цекито

Цекито

25.01.2023 | 13:37

Ние искам Слави да управлява.Той е нашият президент . Може и без Тошко....да се подстриже като Слави

Отговори
0 2
Българин

Българин

25.01.2023 | 13:15

Дали могат или афроамериканеците тези същите който построиха с робски труд краварския двор ще го разкъсат , а за кроасаните дали ще оценят без краварите.

Отговори
1 0
999

999

25.01.2023 | 12:51

президентска република с американски слуги тип комунисти, по-добре монархия каквото е традиционното управление ликвидирано през 44 година

Отговори
4 1
корупционният модел

корупционният модел

25.01.2023 | 12:06

Единствения начин да се оттървем от модела "ПАРТИЯ И ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ" е Президентската Република. Тогава, Партиите-ОПГ няма да могат да крада милиарди, защото няма те да назначават изпълнителната власт. А Президентът, избран ПРЯКО от НАРОДА ще назначава и уволнява министрите!

Отговори
3 3
Корупцията се увеличава от север на юг

Корупцията се увеличава от север на юг

25.01.2023 | 12:10

При най-различни политически системи.

Отговори
1 3
Хм…

Хм…

25.01.2023 | 11:56

В традициите на западните общества е наличието на множество центрове на властта, кога в синхрон, кога в противоборство. Така е още от Средновековието. Пример - Магна харта, Англия 1215. Така и президентската власт е ограничена в рамките на сложни взаимовръзки. На изток централизирането на властта е традиция, която продължава и до днес. Ако у нас имаше такива нагласи, отдавна щеше да се е случило.

Отговори
3 2
След 1 следва 2, защо не и Референдум за

След 1 следва 2, защо не и Референдум за

25.01.2023 | 13:01

Парламентарна Монархия ?

Отговори
0 1

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?