4020

Сарафов сезира МРРБ: Държавата може да атакува в съда собствеността на Руската църква

Проверка на прокуратурата е установила, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма “Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков след среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

Цеков допълни, че е получил четири папки с документи на среща в кабинета на главния прокурор, на която Сарафов разяснил установеното от прокурорската проверка.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) може да заведе дело, на база на което държавата да бъде призната като собственик на земята и на самия храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, известен още като „Руската църква“, стана ясно от думите на Виктор Малинов, завеждащ отдел „Надзор за законност“ във Върховната административна прокуратура (ВАП).

От прокуратурата съобщиха, че според Сарафов от обществен интерес е държавата да атакува по съдебен път претенциите на руската страна върху собствеността на храма.

Проверката е установила, че с нотариален акт от 23 юли 1997 г. посолството на Руската федерация се признава за собственик на православния храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” и на земята, върху която е построен, въз основа на дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство. Открит е крепостен акт, издаден на 7 ноември 1898 г., за дарение на „едно празно градско място в гр. София от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България. Посочено е, че имотът се подарява за построяване на църква. Останалите документи по нотариалното дело, въз основа на които е издаден нотариалният акт, не се съхраняват и са унищожени според информацията, предоставена от Агенция по вписванията, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Проверката установява още, че след множество административни и съдебни процедури, както и след освещаване на църквата при Руската Императорска Мисия на 11 ноември 1914 г. от Българското духовенство в съслужене с Руското духовенство, е издадена заповед, според която министърът на външните работи и изповеданията натоварва секретар на отдел „Вероизповедания“ да предаде зданието и намиращото се в него имущество на Негово Високопреосвещенство Софийски Митрополит Стефан. Налице са и двустранни документи от 1940 г. между България и СССР относно безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава.

От събраните данни по време на проверката е видно, че по настояване на СССР България се задължава с две трети собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировки храм. Според подписано съглашение за мир останалата една трета от сумата, необходима за ремонтните дейности, следва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, не са открити, допълват от прокуратурата. 

На 24 юли 2015 г. до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за вписване на промени по партидата на сградата и поземлен имот и е отразена промяна в кадастралния регистър на недвижимите имоти - а именно, че обектите са собственост на посолството на Руската федерация. Това обаче е сторено въз основа само на нотариалния акт, посочват от държавното обвинение. 

Проверката на прокуратурата установява още, че приложенията към нотариалния акт, както са описани, не могат да се приемат за доказателства за правоприемството, отразено като основание за правото на собственост върху земята и сградата, т.е. относно преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ.

В хода на проверката не са намерени документи или други доказателства, удостоверяващи строежа на църквата, освен гореспоменатите за възстановяването ѝ. Не са приложени и писмени доказателства за изпълнение на изискванията на на Закона за собствеността, както и на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, регулиращи материята за придобиване на право на собственост от една държава на територията на друга държава, информират от прокуратурата.

Пред журналисти министър Андрей Цеков посочи, че правният екип на МРРБ ще прецени колко време ще е нужно, за да се запознаят с документите и да предприемат следващи стъпки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
русофил

русофил

01.11.2023 | 19:17

Безцеремоно се потъпкват решенията на нашите прадеди от преди повече от век.Това е обида към паметта им.Няма никакво значение на нас дали ни харесват или не техните решения взели са ги ТЕ.

Отговори
1 0
ДЕЕБА И ОПРАВИЯТА

ДЕЕБА И ОПРАВИЯТА

01.11.2023 | 19:06

ЩЯХА ДА БУТАТ ШМАЙЗЕРА, ПУТЛЕР ИМ КАЗА ЧЕ ЩЕ ИМ ГО НАБУТА И ЛЪЖЛИВИТЕ ШАВРАНТИИ СЕ ОТКАЗАХА.ОТ РАЙОНА В КАМЧИЯ ПРОДАДЕН ОТ ЦАРСКИЯ ЧЕКИС НА РУСНАЦИТЕ ИЗЛИЗАТ АЛФА ЧАСТИЦИ А ШАВРАНТИИТЕ ПАК СИ ТРАЯТ.СЕГА ИМАМЕ РУСКА ЦЪРКВА, РУСКИ ПОПЕТА ШПИОНИ И ШАВРАНТИИ ДЕТО КАЗАХА НА ПОПЕТАТА ПОВЕЧЕ ТАКА ДА НЕ ПРАВЯТ И ДА СИ НАМЕРЯТ ПО СЕКРЕТНА ЦЪРКВА. С ТАЯ ЗГАН РУСОФИЛСКА ОПРАВИЯ НЯМА.

Отговори
1 1
Роси

Роси

01.11.2023 | 18:37

Тъпото да вземе и джамията и синагогата в София в центъра са

Отговори
2 0
долните копейкаджии - За враг ни обявиха

долните копейкаджии - За враг ни обявиха

01.11.2023 | 17:56

вие пак налитате за лижете миризливия руски ботуш.

Отговори
2 2
дарение

дарение

01.11.2023 | 16:50

Вземете я от руското и я подарете на американското посолство....

Отговори
3 4
Е, безкрупулен

Е, безкрупулен

01.11.2023 | 16:05

слугинаж! Вече става гротеската, хорър.

Отговори
4 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?