44

Само за десет месеца: 100 изповеди на свестни и известни в "Марица Подкаст"

"Марица"  записа още едно постижение, доказвайки авторитета си на най-успешна извънстолична медия, като направи впечатляващ старт в съвсем нов жанр. Само десет месеца след първия епизод на "Марица Подкаст", публикуван на 11 ноември миналата година, екипът ни разговаря с гост №100. 

Тази чест се падна на Венцислав Симеонов, сребърният медалист от Игрите в Атина с волейболния тим на Италия, който обаче е категоричен, че остава българин завинаги. 

Със спортна тема стартира и първият епизод на "Марица Подкаст", в който ръководителят на екипа Кирил Донев разнищи цялата драма около строежа на стадион "Христо Ботев", превърнал се в цяла епопея, в която активно участваха фенове, строители, политици и управници.

Да търси истината и фактите в разговор с известни и свестни гости, които имат какво да споделят, беше водещо за екипа на "Марица Подкаст", в който наред с Кирил Донев зад микрофона заставаха Иван Панчов и Християн Тодоров. Темите и участниците винаги бяха подчинени на принципа да се търсят злободневни и горещи теми. А заслугата на водещите беше, че стоте епизода се превърнаха в сто откровени изповеди.

Видеоператорите Георги Семов (вдясно) и Мирослав Димов

 

Това важи дори за политици от ранга на бившия шеф на парламента Никола Минчев 

и фейсбук любимеца на десния електорат Манол Пейков, които обясниха какво и как искат да променят, зарязвайки битието си на адвокат и издател.

"Марица Подкаст" стана трибуна на експерти и капацитети като Иван Горанов и Мирослав Язов, които дадоха своите оценки и прогнози за пазара на имоти.  Чарът и проблемите на Пловдив от гледна точка на архитекта обясни Веселин Дончев.

С какво животът на село изкушава все повече българи разясни кметицата на Марково Десислава Терзиева. 

Историята като сложен пъзел от факти и внушения описа доц. Стефан Шивачев. Много митове за родното образование развенча учителят по български език и литература в Английската гимназия Александър Первазов. 

Сред най-емоционалните епизоди беше разказът на Росен Спасов, един от доброволците, които участваха в спасителните операции след унищожителното земетресение в Турция.  

Над 100 хиляди гледания събра водещият „Новото познание” Стойчо Керев, едно от най-популярните телевизионни лица в България.

"Марица Подкаст" доказа и защо Пловдив е безспорна културна столица. Цвятко Сиромашки разказа защо неговите скулптури разказват историята на вековния град чрез лицата на неговите велики творци и градостроители. 

Своите възгледи за изкуството сподели известният пловдивски график Моника Роменска, част от легендарната група "Ръб". Гостува ни и знаменитата пианистка Татяна Андонова, както и майсторът на обектива Любомир Аргиров. 

Актрисата Радина Думанян, станала любимка на публиката с ролята си на анестезиолога д-р Биляна Захариева в сериала „Откраднат живот“, обясни защо скромността вреди, когато правиш кариера у нас. 

В спорта думата взимаха футболни авторитети като Ясен Петров и Георги Георгиев-Гецата, 

капитана на Локото Димитър Илиев и новия клубен шеф на "Лаута" Павел Колев, наред с легенди на "Ботев" като Лилчо Арсов.

Как се покоряват олимпийски и световни върхове в художествената гимнастика, описа Илиана Раева, а новата голяма надежда на пловдивската атлетика Пламена Миткова разкри докъде стигат мечтите и.

Разбира се, най-разкрепостени пред микрофона бяха гостите на Християн Тодоров, който изповяда цяло ято фолкдиви като Тина, Айви, Джорджия и още успели или обещаващи изпълнителки.  

А всички най-запомнящи се откровения пред камерите на видеоператорите Георги Семов и Мирослав Димов бяха събрани в специалното издание на "Марица Подкаст", което читателите ни ще видят в сайта на медията тази вечер.

Политикът Никола Минчев: Време е младите успели българи да вземат нещата в свои ръце

През 2021 г. Никола Минчев стигна до най-високия пост в парламентарната Република България на 34 г. Най-младият председател на Народното събрание вярва, че е дошло време младите успели българи да вземат нещата в България в свои ръце. Липсата на политически опит не е порок, а предимство, дори понякога новите лица в политиката да си патят от грешките на растежа, счита той. В "Подкаст Марица" той разказа, че личната му причина да влезе в политиката е интерес към обществената дейност. През смях отбелязва, че депутатите са го считали за "най-възпитания шеф на НС", а самият той смята, че така трябва да е "по подразбиране".

Илиана Раева: Не ставам за министър, няма да позволя да крадат

Медиите и политиците позволиха на чалгата във всичките и форми да превземе държавата. Имам чувството, че има план за опростачването на народа. Това заяви Илиана Раева, човекът, който стои зад последните големи успехи на художествената ни гимнастика.

"Аз не ставам за министър на спорта. Аз няма да им позволя да крадат и да заделят", категорична е Раева по повод на поканите да влезе във властта.

Бившето златно момиче остава вярна на житейските принципи, които следва неизменно. 

"Човек първо трябва да поиска прошка, после да благодари и накрая да поиска каквото и да е", заявява Илиана Раева.

Цвятко Сиромашки: Културата и изкуството от години са на автопилот

Цвятко Сиромашки е успял на много места по света, но признава, че неговото място е в България. Със значимостта на своето творчество пловдивският скулптор е направил много повече за града от половин дузина кметове. Оставя за следващите поколения бюста на министъра на цветята Люсиен Шевалас, паметника на архитект Йосиф Шнитер, маската на Борис Христов и портретната скулптура на легендарния Чико и още много други. 

Признава обаче, че да твориш, не е лесна работа. „В Холандия на всеки младеж, завършил художествената академия, му дават 50 хиляди евро, за да стартира и направи изложба. Тук културата и изкуството от години са на автопилот“, коментира с известна тъга Цвятко Сиромашки, станал най-добрият посланик на Пловдив в бъдещето.

Прочутият цирков акробат Енчо Керязов: Разделението на обществото е голямата ми болка

Голямата любов към цирковото изкуство ме движеше напред, за да достигна най-високото ниво, призна в студиото на "Марица Подкаст" прочутият цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов. 

Носителят на „Сребърен клоун“ от Световния цирков фестивал в Монте Карло през 2021 г. официално прекрати кариерата си след повече от 40 години пред публика и 30 години на сцена.

Керязов разказа за приятелството си с великия Арнолд Шварценегер и случайното запознанство с бившия канцлер на Германия Ангела Меркел.

Споделя, че голямата му болка в момента е разделението в българското общество, което се наблюдава на всички нива.

Керязов разказа още, че когато започнал работа в цирка, първо попитал дали ще може да яде, а не колко пари ще взима. Защото дълги години преди това бил на строги диети заради спорта и повече не можел да гладува.

Десислава Терзиева, кмет на Марково: Селянията не е адресна регистрация, а манталитет

Десислава Терзиева и кметът на община „Родопи” Павел Михайлов дават старт на строежа на главен колектор II на канализацията в Марково

Десислава Терзиева прекарва почти целия си живот в Пловдив, но преди няколко години се мести със семейството си в Марково. Избират малкото населено място заради спокойствието, чистия въздух и липсата на трафик и тапи по улиците, които са ежедневие в големия град. 

Вече като кметица на Марково Терзиева твърди, че в последно време селото е категоричният избор на младите и успели хора с добри професии, които имат възможност да избягат от шумотевицата в големия град. Марково е населеното място след София с най-много разрешителни за строеж през последната година.

Що се отнася до хората, кметицата смята, че селянията не е адресна регистрация, а манталитет. Като предимство в живота на село отбелязва още общността. Хората по-лесно се обединяват и участват в  общи каузи. Така с доброволен труд, дарения и труд жителите на Марково успяха да ремонтират храм и да издигнат пилон с огромно знаме.

Стойчо Керев: Искам българите да повярват, че са обречени да успяват

"Българската история е една от най-манипулираните в света. Причината е, че ни завиждат, защото сме велик народ и бъдещето ще го докаже." Така мисли Стойчо Керев. Водещият „Новото познание” е сред най-популярните телевизионни лица в България. През последните години е изкушен от историята и има хиляди последователи в интернет пространството. "Не се считам за някакъв гуру, просто искам българите да повярват, че са обречени да успяват и това е предопределено от корените ни", твърди той. Неговата кариера започва през 90-те години на миналия век в пловдивската верига радиостанции „Канал Ком” и стига до култовото предаване "Всяка неделя". Разказва, че никога няма да забрави последното и най-гледано интервю с Тодор Живков, на което бе водещ. „По-интересен беше предварителният ми разговор с Живков. Продължи повече от 3 часа и в него разбрах много за онези 45 години от историята на България”, признава журналистът.

Актрисата Радина Думанян: Скромността е пречка за кариера у нас

ьСкромността е пречка да се реализираш успешно в България. Това е житейският извод на актрисата от Пловдивския драматичен театър Радина Думанян. Тя стана любимка на публиката с ролята си на анестезиолога д-р Биляна Захариева в сериала „Откраднат живот“. Спечели овации и като Рая във филма „Лъжите в нас“, който се завъртя миналата година. 

Преди 10 години Радина започва кариерата си с летящ старт, печелейки "Аскеер" за изгряваща звезда. Тя участва в хитови спектакли като „Възвишение“, „Дебелянов и ангелите“ и „Одисей“. Представата и за бляскаво бъдеще обаче драстично се разминава с реалността, признава актрисата, която живее в София, но работи в пловдивската Драма. "Актьорската професия в България се развива бавно, а и честно казано, може да те притесни откъм финанси“, откровена е Думанян.

Виртуозният пианист Евгени Генчев: "Ергенът" е инкубатор на емоции, промени ме

Най-трудният и най-хубавият момент за мен в предаването „Ергенът“ бяха на няколко минути разстояние. В началото всичко беше лесно и чудесно, но колкото повече се надграждат взаимоотношенията с момичетата вътре, става все по-трудно да се разделиш с тях. Това сподели в епизод № 65 на "Марица Подкаст" виртуозният пианист от Пловдив и главното действащо лице във втория сезон на „Ергенът“ Евгени Генчев.

Той сподели, че личния си живот винаги го е държал настрана и в сянка, но риалитито го е въвел в дома на хората. Ергенът Евгени бе категоричен, че участието му във формата го е променило. „Промяната е за всички, които бяхме там. Това по някакъв начин ни промени, беше терапия. Засилваше неща, които може би не сме долавяли преди в себе си чрез комуникация“, смята Евгени Генчев. Той сподели, че най-трудното нещо за него в предаването е било да каже на Елена, че тя не е избраната да си тръгне с него. „Много ми беше тегаво. Мисля, че това се усети и се видя от зрителите. След това пък буквално беше като някаква трансформация, защото застанах пред Валерия, с която можем да погледнем напред с надежда за още чудесни и споделени мигове заедно“, заяви уверено Евгени.

Пламена Миткова: Никога не бих се състезавала за чужда държава

Никога не бих се състезавала за чужда държава. Вече отказах 15 предложения от клубове в САЩ. Мога да си постигна резултатите и от Пловдив. Това заяви новата голяма звезда на родната лека атлетика Пламена Миткова в „Марица Подкаст”. Световната шампионка в дългия скок до 20 години и нейният треньор Ивайло Русинов разкриха своята рецепта за успех и препятствията по пътя към върха. 

Все още не съм част от световния елит в атлетиката, но съм близо. Не ме е страх да бъда там, твърди 18-годишната пловдивчанка, която вече гледа към Олимпиадата в Париж догодина.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Никито

Никито

26.09.2023 | 13:47

Хо-хо “ Марица” има повече гледания от БНТПловдив !

Отговори
1 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?